Efter skandalerna kring vapenfabriken i Saudiarabien kom på torsdagen beskedet:
Försvarsminister Sten Tolgfors avgår.
Vid en presskonferens på torsdagsförmiddagen förklarade han sitt beslut:
- De senaste veckornas medieuppmärksamhet blev för mig droppen som urholkade stenen, om uttrycket tillåts, sa han vid en presskonferens på Rosenbad.
Vid statsministerns frågestund i riksdagen under torsdagseftermiddagen pressades Fredrik Reinfeldt om Tolgfors beslut och avslöjandena om en vapenfabrik i Saudiarabien .
Reinfeldt pressades
Både Gustav Fridolin, MP, och Josefin Brink, V, pressade Fredrik Reinfeldt med frågor om vapenhandeln. Fridolin, som tidigare anmält Tolgfors till konstitutionsutskottet, ställde frågan när riksdagen kan förvänta sig ett nyförslag när det gäller svensk vapenexport, men tyckte inte att han fick något klart besked.
- Vi har under ett par veckors tid sett olika versioner om regeringens kunskap och inblandning i myndigheters stöd till uppförandet av en vapenfabrik. Alla dessa versioner kan inte vara sanna samtidigt. Detta har eroderat försvarsministerns förtroende, vi har uppmanat honom att fundera över vilket förtroende han har kvar och det har han uppenbarligen gjort, säger Fridolin till Expressens politiske reporter Niklas Svensson.
På frågan hur en ny lagstiftning ska se ut, svarade han att Miljöpartiet vill fokusera på tre punkter.
1. Absolut demokratikriterium. "Sverige ska ställa sig bredvid de som kräver demokrati och mänskliga rättigheter i sina länder. Vi ska inte beväpna förtryckarna".
2. Vapenhandeln ska ske i öppenhet. "Det finns andra länder med vapenexport som klarar att ha en betydligt större öppenhet".
3. Politiskt ansvar för de beslut om vapenexport man fattar. "Man ska inte gömma undan beslut bakom sekretess".
Vill att Tolgfors förklarar sig
Han tycker att det är viktigt att avgående försvarsminister Sten Tolgfors ändå kommer till konstitutionsutskottet och lägger alla kort på borden.
- Svenska folket ställer rättmätiga frågor runt vad som har skett och hur regeringen och myndigheter har hjälpt och fortsätter hjälpa Saudiarabien - ett av världens mest totalitära länder - att bygga en vapenfabrik. Jag förutsätter att han den före detta försvarsministern infinner sig i konstitutionsutskottet om och när det önskar, säger Gustav Fridolin.
Josefin Brink, V, ställde också frågan om Sveriges välstånd ska bygga på vapenexport och militärt samarbete med diktaturer som Saudiarabien.
- Jag menar att svenskt välstånd bygger på handel med andra länder. Om vi inte ska handla med diktaturer så kommer listan bli lång. Vad är skillnaden mellan diktatur och demokrati? Ska vi sluta handla med Kina? Vi tror inte att slutenhet och isolering främjar en bra utveckling i dessa länder, replikerade Fredrik Reinfeldt.