Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fridolin: Väljer inte vänner utifrån hur de funkar i ett mediedrev

Gustav Fridolin träffade Expressens Karolina Skoglund – bara dagar inför att deta nya valåret tar vid. Foto: OLLE SPORRONG
"Det som gör mig riktigt orolig är att så många lokalpolitiker i dag beskriver hat och anonyma hot på internet. Det är riktigt, riktigt farligt", säger Gustav Fridolin. Foto: OLLE SPORRONG
Mehmet Kaplan. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Om bara ett par dagar går vi in i ett nytt valår. Expressen träffade Gustav Fridolin för att prata om de turbulenta åren i regeringsställning, om vännen Mehmet Kaplan – och om när han kastar in handduken. 

– Nu är det sista valet jag tar som språkrör, säger han. 

I lite mer än tre år har Miljöpartiet nu suttit i en regering. När mandatperioden snart lider mot sitt slut och en ny valrörelse drar i gång är ett av språkrören, Åsa Romson, utbytt och väljarstödet har dalat från nästan sju procent i valet 2014 till precis kring fyraprocentspärren, enligt opinionsundersökningarna. 

Hur skulle du sammanfatta den här mandatperioden? 

– Mycket hårt jobb. Det är klart att det är tufft, och det är ju själva anledningen till att man tar ett sådant här uppdrag. 

– Miljö är ju en sådan fråga som alla säger att de är för, tills något ska göras. Då söker man deras händer och då är de inte kvar längre.

Under den här mandatperioden har ni fått ge vika för vissa frågor. Bland annat under flyktingkrisen hösten 2015 då i alla fall Åsa Romson var märkbart berörd. Hur minns du den perioden? 

– Går man in i en regering så vet man att det kommer finnas fajter man vinner och fajter man inte vinner. Det vi misslyckades med, framför allt under de första åren, var att visa att vi tog fajterna. Vi var så inriktade på att använda varje minut, varje timme, åt att göra förändring. Så många gånger syntes det nog ganska dåligt utåt när vi tog fajter. Det enda man såg var när vi fick kritik.  

Hade ni kunnat göra det annorlunda där och då? 

– Ja men det är klart. Som minister hamnar man lätt i rollen att försöka förklara systemet. Jag tror att vi oftare måste ha tilltro till medborgarna. De förstår systemet och de vill se att det parti de röstat på faktiskt gör det de kan för att ändra på det. Det bar vi inte hela vägen.

En drömregering 2018, hur ser den ut för dig? 

– Vi och Socialdemokraterna har ett gemensamt jobb i att bryta orättvisor och bygga ett samhälle som håller ihop igen. Det jobbet vill jag fortsätta med, men det är klart att det vore bra att få ett bättre samtal- och samarbetsklimat. Där vi oftare kan göra upp över gamla blockgränser och lyssna på varandra oavsett vilka konstellationer det varit tidigare. 

"Det är klart det var turbulent. Vi klarade inte av att se oss själva utifrån. Vi kände ju oss trygga i våra värderingar: att vi är feminister och vad vi står för", säger Gustav Fridolin om turbulensen kring vännen Mehmet Kaplan. Foto: OLLE SPORRONG

Det ryktades om att ni hotade med att lämna regeringen om ni inte fick igenom frågan om att de ensamkommande unga ska få stanna, som ni till slut fick igenom nu under vintern. Hotade ni med att lämna? 

– Vad vi säger i de stängda förhandlingsrummen låter vi alltid vara mellan oss. Det är också en regel i hur man förhandlar. 

I april 2016 lämnade miljöpartisten Mehmet Kaplan posten som bostadsminister, bland annat efter den kritik som lyftes efter att ha fångats på bild på en middag där även en representant för den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna deltagit. 

När Mehmet Kaplan lämnade hade ni jobbat tillsammans en väldigt lång tid. Hur skulle du beskriva den tiden och det tumult som var då? 

– Det är klart det var turbulent. Vi klarade inte av att se oss själva utifrån. Vi kände ju oss trygga i våra värderingar: att vi är feminister och vad vi står för. Och när det ifrågasattes hängde vi inte med. Vi skulle så klart snabbare ha insett att det sätt som Mehmet hade jobbat på inte höll för att vara med i regeringen. 

Har ni någon kontakt i dag? 

– Ja. Att man inte funkar som statsråd behöver inte betyda att man inte funkar som vän. Jag väljer inte mina vänner utifrån hur man funkar i ett mediedrev. 

Vad gör han i dag? 

– Det får du fråga honom om, men han kommer att jobba. 

Ni låg under riksdagsspärren i bland annat SCB:s stora partisympatiundersökning. Har du tänkt tanken att ni kanske inte kommer in 2018? 

– Nej, jag vet att det finns många fler än fyra procent som ser att miljöfrågan måste upp och att det behövs ett sådant parti. Men vi behöver så klart göra ett hårt jobb. Vi måste framför allt visa att det handlar om politik. En utmaning som finns i miljöfrågan är när alla säger att de är för. Då är det så lätt att tänka: ”ja, det där är viktigt för mig men alla är ju för". 

Googlar man dig får man upp ”Gustav Fridolin meme” som fjärde förslag, och det är inte särskilt trevliga bilder. Vad är det som gör att du väcker ett sådant vrede? 

– Jag är miljöpartist. Och jag är en miljöpartist som inte ber om ursäkt för att ta plats och göra förändring. Då kommer det. Så har det varit sedan jag gick med i det här partiet på 90-talet. Det finns de som inte vill att Miljöpartiet ska lyckas. Jag tror någonstans att de här hatarna och rasisterna ska veta det – som Kapten Röd sjunger – att ju mer de spottar desto snabbare kommer vi blomma.

"Vi och Socialdemokraterna har ett gemensamt jobb i att bryta orättvisor och bygga ett samhälle som håller ihop igen", berättar Gustav Fridolin för Expressen. Foto: OLLE SPORRONG

Har du fått några reella hot? 

– I det här uppdraget händer det att det kommer hot, det gör det. Men där någonstans vill jag ändå säga att jag kan hantera det. Hur fel det än är så vet jag att det tyvärr ganska länge har följt med de allra tyngsta uppdragen. Det som gör mig riktigt orolig är att så många lokalpolitiker i dag beskriver hat och anonyma hot på internet. Det är riktigt, riktigt farligt. Kanske är det så att den bästa vägen är att tvinga fram lite ansvar ur de här skrivbordsriddarna och tangenttryckarna. Målet skulle vara att alla någon gång i livet skulle ha ett politiskt uppdrag, så att man ser hur det funkar. 

Om din 6-åriga dotter skulle säga att det här med politik verkar kul, skulle du rekommendera henne att gå din väg? 

– Absolut, sen skulle jag också vakta noga det som min morfar brukade vakta med mig. Det låter kanske dumt, men det är att inte vara politiker. Jag har sysslat med politik mycket och jag har mer att göra, men jag vet att jag i grunden är lärare. Det ger mig en trygghet, inte minst när det blåser. 

Hur är du som pappa? 

– Jag älskar när vi får göra saker ihop. Det mesta är ju vardag. Lämningen, som jag ofta tar, och att spela något spel på kvällen. Det är mycket barn-Cluedo och Uno just nu. Och sen är det att läsa godnattsaga.
– Det bästa är när man får göra något annat. Just nu är min sexåring inne på bakning. Och att få stå och baka på en lördag, det är häftigt. Då hamnar man i den här att man aldrig vill att stunden ska ta slut. 

Gustav Fridolin berättar att han har svårt att stänga av telefonen, men att han har en ”särskild liten kanal” där han kan nås på om det är kris de gånger han ändå lyckas stänga av den för att exempelvis vara med barnen. 

Kan det vara svårt att balansera livet som förälder och toppolitiker? 

– Det är klart. Det finns ju ett dåligt samvete de där dagarna när man tänkt att man ska komma hem och så händer det något som gör att man inte kan. Eller när pusslet ska lösas. Men det är också en verklighet för väldigt, väldigt många människor. Kanske är det någonstans rimligt att det får vara svårt för oss som för en liten tid tagit på oss den här typen av uppdrag. Men det är väldigt orimligt att det ska vara svårt för alla. 

Hur länge blir du kvar i politiken?

– Mitt politiska engagemang kommer jag alltid att ha, däremot kommer jag inte jobba med politik jämt. Nu är det ju sista valet jag tar som språkrör. Jag både gillar och trivs med att vi har en rotationsprincip. 

Kan du tänka dig att bli lärare igen? 

– Ja! Jag är lite på en grundskola var tredje vecka nu, och det är ett fantastiskt jobb. Jag har bara trott att jag kan jobba med vuxna, men det här var väldigt kul. Det kommer en tid efter politiken. 

Gustav Fridolin

Ålder: 34.

Uppvuxen i: Vittsjö, Hässleholm. 

Familj: Frun Jennie Fridolin och två döttrar.

Politisk karriär: Var språkrör för Grön Ungdom mellan 1999 och 2003. Blev som 19-åring Sveriges då yngste riksdagsledamot någonsin (2002). Tillträdde som språkrör för Miljöpartiet 2011, då tillsammans med Åsa Romson. 

Övrigt: Har både jobbat som journalist och folkhögskollärare. 

 

Gustav Fridolin om...

Den viktigaste valfrågan: "Miljön. Det är den viktigaste, det går inte att komma runt. Det finns så klart fler frågor vi måste tackla. Men klarar vi inte miljön kommer vi inte klara något annat heller. Det är verkligen nu det gäller". 

Hur de ska tillbaka väljarna som gått till Centerpartiet: "Centern är ett parti som sitter i opposition och som är fria att kritisera, men till och med då – när de inte behöver anpassa sig efter Moderaterna – föreslår de nedskärningar på miljöbudgeten och vill stoppa flygskatten. Sist jag hörde ska de gå till val på att göra det billigare att flyga mellan Stockholm och Göteborg. Det är ju väldigt modernt". 

Samarbetet med Socialdemokraterna:

"Det är klart vi är två olika partier och ibland kommer vi in i frågor från olika håll. Men det finns ett gemensamt projekt i insikten att vara ett samhälle som är rättvist, som kan ta sig an stora frågor".