Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridolin tystades
ned i sista stund

Bara en timme innan presskonferensen i riksdagen på lördagsförmiddagen förhandlade partierna om vem som skulle få säga vad, kan Expressen nu avslöja.

Allianspartierna ville utestänga Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin - men i sista stund fick han vara med.

Om han lovade att vara tyst.

På lördagskvällen kommenterade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin Expressens uppgifter på Facebook:

"Glad över att idag ha varit med och tagit ansvar för ett bättre samtalsklimat i svensk politik. Även om det krävde att just jag fick stå tyst några minuter. Kan avslöja och tipsa mina kollegor med skiftande partitillhörighet om att det var en rätt nyttig upplevelse - även för en politiker. Väl värt att prova."

Huvuddragen i den så kallade "Decemberöverenskommelsen", som presenterades av regeringspartierna och allianspartierna på lördagsförmiddagen, var klara redan före jul, uppger källor för Expressen.

Men ett problem återstod att lösa inför presskonferensen.

Under fredagskvällen träffades samtliga partiledare i Socialdemokraternas partikansli i riksdagen. Där skulle de göra upp om formerna för offentliggörandet, och bestämma vem som skulle få säga vad.

Eftersom allianspartierna företräddes av respektive partiledare uppstod en diskussion om vem som skulle företräda Miljöpartiet under presskonferensen - vice statsministern Åsa Romson eller utbildningsministern Gustav Fridolin.

Miljöpartiets språkrör ville båda medverka på presskonferensen, men allianspartierna protesterade.

"Tjafsades om detta"

Enligt uppgifter till Expressen tyckte även statsminister Stefan Löfven att Miljöpartiet kunde nöja sig med ett språkrör - eftersom övriga partier bara skickade varsin representant.

Språkrören vägrade dock att gå med på detta.

Det var på förhand uppgjort om att partierna skulle skicka ut pressmeddelande klockan 09.00 och då kalla till en presskonferens klockan 10.30. Och så skedde.

Men i pressmeddelandet saknades uppgifter om vilka företrädare som skulle vara med på presskonferensen. Skälet: förhandlingarna pågick fortfarande.

– Det tjafsades om detta i fjorton timmar, berättar en uppgiftslämnare inom alliansen för Expressen.

I sista stund bestämdes att Gustav Fridolin skulle få vara med och stå bredvid språkrörskollegan Åsa Romson under presskonferensen. Om han lovade att vara tyst.

Först efter presskonferensen tilläts han uttala sig om "Decemberöverenskommelsen".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.