Fridolin stämmer in i kritiken mot Söder

Gustav Fridolin tillsammans med Magdalena Andersson, Åsa Romson och Stefan Löfven.
Foto: Sven Lindwall

HARPSUND. Gustav Fridolin ansluter till kritiken mot Sverigedemokraternas Björn Söder.

Han går till hårt angrepp mot Björn Söder efter hans uttalanden om judar och samer.

– Jag har svårt att förstå hur en rasist som anser att samer, judar, kurder, muslimer inte kan vara svenska ska kunna representera svenska folket, sa Fridolin i samband med en pressträff på Harpsund.

Kritiken mot Björn Söder, andre vice talman och Sverigedemokraternas partisekreterare växer sig allt större efter den intervju som publicerades i Dagens Nyheter i helgen. I intervjun som gjordes av reportern Niklas Orrenius men också i sitt tal till partikollegorna uttrycker Söder åsikter om judar och samer.

I intervjun resonerar Björn Söder om vem som är svensk - och nämner judar och samer som exempel på grupper som visserligen kan vara svenska medborgare, men enligt hans uppfattning inte är svenskar om de inte ”assimileras”.

Riksdagsledamoten Rossana Dinamarca vägrade under måndagen titulera Björn Söder herr talman i riksdagen.

Inte min talman

Nu stämmer Gustav Fridolin in i kritiken. I samband med en presskonferens med regeringen på Harpsund under måndagseftermiddagen sa Fridolin att han hade förståelse för Dinamarcas agerande. MP-språkröret kallar Söder för rasist.

– Jag har svårt att förstå hur en rasist som anser att samer, judar, kurder, muslimer inte kan vara svenska ska kunna representera svenska folket, säger Fridolin i samband med pressträffen.

Han säger till Expressen:

– Han är inte min talman. Han sitter inte på mitt mandat.

Riksdagen kan inte avsätta en talman utan denne måste avgå frivilligt om personen inte gjort sig skyldig till brott.

"Är chockade"

Fridolin menar att SD nu bör fundera över situationen.

– De tycker att det är orättvist när de blir betecknade som rasister, men varför har man då satt en rasist som talman? Frågar Fridolin.

Också Åsa Romson reagerade starkt på Söders uttalanden.

– Vi är chockade över att få den här typen av uttalanden manifesterade av en person som ska vara Sveriges representant på det sätt som talmansrollen innebär. Det var en av de farhågor vi hade och flaggade för inför talmansomröstningen, säger hon till Expressen och fortsätter:

– Att man sätter sig på ämbeten med den typen av människosyn.

Även statsminister Stefan Löfven uttalar sig kritiskt.

– Det Björn Söder har uttalat här på slutet är mycket, mycket skrämmande. För mig är det oerhört tveksamt att en person som ska företräda hela Sverige kan ge uttryck för detta, det är förskräckligt att höra, säger han till TT.

Även Tomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, kritiserar Söder och ska ta upp saken med övriga partiers gruppledare. Eneroth tycker att det är anmärkningsvärt att riksdagens andre vice talman uttrycker sig så som han gör i intervjun.

– Jag tycker att talmännen ska representera Sverige på ett bra sätt. Det innefattar hela Sverige och alla som bor i Sverige, säger Eneroth.

Han anser att Söder nu ska överväga att avgå, enligt TT.

Men det har Björn Söder inga planer på.

– Det tar jag lätt på, det är ett politiskt spel som bygger på uttalanden som är förvrängda och som inte stämmer. De har vridits 180 grader mot vad jag tycker, vilket gör mig bestört, säger Söder.

Men på frågan om man kan vara både jude och svensk svarar du inte ja, utan för ett resonemang om att man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. Det kan ju tolkas som att man inte kan vara riktig svensk?

"Raka motsatsen"”Ja, det förstår jag att det kan tolkas så, men jag står för raka motsatsen, säger Söder.

Så man kan vara både jude och svensk?

– Ja, visst kan man vara det. Utgångspunkten är att man känner sig som svensk. Jag pratade om de nationella minoriteter vi har som vi inte har några assimileringskrav på, säger han.

Journalisten Niklas Orrenius som gjort intervjun säger att Söder fick kontrollera alla citat före publiceringen och att inget är ryckt ur sitt sammanhang, skriver TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.