Mehmet Kaplan lämnar sin post som bostadsminister. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNMehmet Kaplan lämnar sin post som bostadsminister. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Mehmet Kaplan lämnar sin post som bostadsminister.

 Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven meddelade på en presskonferensens att Mehmet Kaplan lämnar sin post som bostadsminister Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNStefan Löfven meddelade på en presskonferensens att Mehmet Kaplan lämnar sin post som bostadsminister Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löfven meddelade på en presskonferensens att Mehmet Kaplan lämnar sin post som bostadsminister

 Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Mehmet Kaplan och Löfven. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅNMehmet Kaplan och Löfven. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Mehmet Kaplan och Löfven. Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Här är Mehmet Kaplans begäran om entledigande.Här är Mehmet Kaplans begäran om entledigande.

Här är Mehmet Kaplans begäran om entledigande.

Finansmarknadsministern Per Bolund blir tillförordnad bostadsminister. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTUREFinansmarknadsministern Per Bolund blir tillförordnad bostadsminister. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Finansmarknadsministern Per Bolund blir tillförordnad bostadsminister. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES STELLA PICTURE
Tillförordnad IT-minister blir temporärt näringsminister Mikael Damberg. Foto: Johan JeppssoTillförordnad IT-minister blir temporärt näringsminister Mikael Damberg. Foto: Johan Jeppsso
Tillförordnad IT-minister blir temporärt näringsminister Mikael Damberg. Foto: Johan Jeppsso
Gustav Fridolin ställde på måndagsmorgonen in sin planerade pressträff. Foto: PELLE T NILSSON/AOP-IBLGustav Fridolin ställde på måndagsmorgonen in sin planerade pressträff. Foto: PELLE T NILSSON/AOP-IBL
Gustav Fridolin ställde på måndagsmorgonen in sin planerade pressträff. Foto: PELLE T NILSSON/AOP-IBL
Även Mehmet Kaplan har sedan tidigare ställt in ett evenemang i dag. Foto: Anna SvanbergÄven Mehmet Kaplan har sedan tidigare ställt in ett evenemang i dag. Foto: Anna Svanberg
Även Mehmet Kaplan har sedan tidigare ställt in ett evenemang i dag.  Foto: Anna Svanberg

Mehmet Kaplan avgår som bostadsminister

Publicerad

Kritiserade bostadsministern Mehmet Kaplan, MP, avgår.

Statsminister Stefan Löfven meddelade på måndagen att han tagit emot ministerns avskedsansökan.

– Vi har hamnat i en diskussion som står i vägen för mina möjligheter att uträtta vad som krävs, säger Mehmet Kaplan.

De senaste dagarnas uppgifter om bostadsminister Mehmet Kaplans kontroversiella uttalanden om israeler och nazister samt att han ätit middag med högerextrema organisationen Grå Vargarna blev för mycket.

Mehmet Kaplan valde på måndagen att avgå som bostadsminister. Beskedet kom vid en presskonferens i Rosenbad med statsminister Stefan Löfven på måndagen. Dessförinnan hade Gustav Fridolin, Åsa Romson och Mehmet Kaplan alla tre ställt in sina framträdanden under måndagen. De ville inte svara på frågor om varför.

Mehmet Kaplan begärde själv sin avgång

Stefan Löfven kallade sen till presskonferens vid 12.30 efter att Mehmet Kaplan själv ska ha lämnat in begäran om entledigande.

– Jag har i dag fått Mehmet Kaplans begäran om entledigande som statsråd, sa statsminister Stefan Löfven på presskonferensen.

Och fortsatte:

– Jag har beviljat begäran.

Stefan Löfven menade även:

– Ett statsråd ska kunna representera Sveriges regering på ett otvivelaktigt sätt. Om detta får det inte råda några tveksamheter.

Mehmet Kaplan: "Jag är mycket stolt"

Mehmet Kaplan talade själv på presskonferensen.

– Jag är mycket stolt över att ha verkat som statsråd i Sveriges regering. Jag är stolt över de prioriteringar vi gjort och de resultat vi uppnår.

Han berättade att diskussionen och granskningen av honom skadat hans möjligheter att driva politik.

– Vi har hamnat i en diskussion som står i vägen för mina möjligheter att uträtta vad som krävs. Därför väljer jag att kliva åt sidan.

Stefan Löfven delar Mehmet Kaplans bedömning

Löfven säger att han delar Kaplans bedömning att diskussionen om hans kontakter gör det svårt för honom att fullfölja sitt arbete.

– Han har gjort bedömningen att han inte kan verka som statsråd, sa Löfven.

Stefan Löfven uppgav att finansmarknadsministern Per Bolund, MP, blir tillförordnad bostadsminister. Tillförordnad IT-minister blir temporärt näringsminister Mikael Damberg, S.

Fridolin och Romson: "Kämpat outtröttligt"

Många har uttalat stark kritik till Kaplans medverkan på middagen samt hans uttalande om nazister och israeler och kritiken har fortsatt även efter hans avgång.

Språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson höll på måndagseftermiddagen en presskonferens i riksdagen där de tog emot medierna för en rad enskilda intervjuer. De båda stöttar Kaplan i hans val att avgå som bostadsminister.

– Vi känner oss mycket trygga med Mehmet Kaplan under denna tid som en djup demokrat, antirasist och humanist, men den bild som finns av Mehmet nu och som han själv redovisar gör att det inte är möjligt att genomföra den viktiga bostadspolitik som ligger på hans axlar, säger Åsa Romson.

Johanna Jönsson Olsson
Johanna Jönsson Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag