Fridolin sommartalar om skola och miljö

Gustav Fridolin kommer att sommartala om "det gröna samhällsbygget". Bilden är från MP:s kongress i maj.
Foto: Bjorn Larsson Rosvall/Tt
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin.
Foto: Jessica Gow/Tt

Gustav Fridolin, MP, återvänder till hembygden.

När språkröret och utbildningsministern sommartalar gör han det inför nära och kära i Vittsjö, Skåne. Men skolan står alltjämt i fokus, när Gustav Fridolin ska försöka återskapa väljarnas förtroende för Miljöpartiet.

Efteråt väntar en traditionsenlig pubrunda. 

Anna Kinberg Batra var först ut av partiledarna med sitt sommartal på nationaldagen. I dag, lördag, klockan 15:00, är det dags för nästa partiledare: Gustav Fridolin.

Sin vana trogen gör han det i hembygden, i Vittsjö i norra Skåne.

Det är som bekant en pressad partiledare som ställer sig på Bäckabroscenen på lördagseftermiddagen. Förtroende- och opinionssiffror har fallit en längre tid, framför allt under den intensiva kris som till viss del Gustav Fridolin beskylldes för.

Skolan och miljön i centrum för Gustav Fridolin

Enligt SCB:s senaste partisympatiundersökning skulle Miljöpartiet få 4,7 procent av rösterna om det var val i nedgång. En nedgång med 2,2 procentenheter från valet 2014 för regeringspartiet.

Nu senast anklagades Gustav Fridolin av före detta språkröret Birger Schlaug för att hålla i partipiskan när Carl Schlyter och Valter Mutt petades från sina poster i Miljöpartiet efter att ha röstat emot partilinjen i frågan om värdlandsavtalet.

Gustav Fridolin kommer i år sommartala om "det gröna samhällsbygget" och ett effektivt resursutnyttjande.

Men också om skolan, som har stått högt upp på Fridolins sommartalsagenda både 2013 och 2014, och miljöfrågor.

Efter talet väntar en pubrunda i Vittsjö

Så här kommenterar Gustav Fridolin sitt sommartal, till Norra Skåne:

– Ska bli väldigt roligt att få komma hem och äntligen börja tala politik. Särskilt miljöfrågor, så klart. Vi står på randen av de klimatförändringar vi så länge talat om. Vi har precis haft översvämningar i västra Skåne och forskarna rapporterar att det första däggdjuret utrotats till följd av klimatförändringarna, säger han till tidningen.

Efter sommartalet väntar en traditionsenlig pubrunda i Vittsjö för språkröret, då han kan få tackla en del frågor om de senaste månaderna och den eventuella försäljningen av Vattenfalls brunkol.

– De frågorna får jag försöka ta med folk direkt på puben på kvällen, de är svåra att få med i ett sommartal, säger han till Norra Skåne.

Sommartalet sänds på Expressen TV klockan 15:00.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.