Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fridolin pressades hårt i KU-förhöret

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Miljöpartiet försökte få SVT att tysta kritiken mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan.

Foto: Jessica Gow / Epa / TT

Gustav Fridolin pressades hårt i KU om Mehmet Kaplan-skandalen då Miljöpartiet försökte få SVT att tysta kritiken mot den avhoppade bostadsministern.

– Jag var inte förvarnad om samtalet, jag medverkade inte vid samtalet och kan därför inte redogöra för samtalet, sa Gustav Fridolin som skyndade iväg efter mötet.

KU:s ordförande Andreas Norlén var inte nöjd med svaren som gavs.

Fem punkter som ger Gustav Fridolin huvudvärk

KU-anmälan:

När bostadsministern Mehmet Kaplan tvingades lämna sitt uppdrag förra våren efter avslöjandet om samröre med högerextrema organisationen Grå vargarna, blev det början på en härva som MP fick allt svårare att trassla sig ur. Magnus Johansson, planeringschef vid utbildningsdepartementet uppgavs att inför Aktuellts sändning ha försökt köpslå med SVT för att inte ta upp interna turbulensen kring Kaplan, i utbyte skulle andra kritiska partiröster erbjudas.

KU-granskningen av Gustav Fridolin väntas presenteras i juni.

Lottningen:

Efter de krismärkta PISA-rapporterna presenterades förra veckan Skolkommissionens slutbetänkande på hur skolan ska komma tillrätta med segregationen. Förutom mer strukturerad vidareutbildning för lärare var ett av förslagen att lottning ska användas som system i stället för kö vid intagning till friskolor. Förslaget är skickat på remiss, men kritiken lät inte vänta på sig.

– De lägger en oerhörd vikt vid att elevernas skulle fördelas via någon sorts tombola, som om det skulle vara den svenska skolans största problem, sa Liberalernas Jan Björklund.

Fotbojan:

I november 2015 var Gustav Fridolin och dåvarande språkröret Åsa Romson starkt kritiska till sin regerings beslut att stänga gränsen för asylsökanden, utbildningsministern medverkat dessutom i en musikvideo där han rappade för fri asyl. Under påskhelgen gick Fridolin ut och krävde mer pengar till Säpo och fotboja för personer som fått avvisningsbeslut och som bedöms utgöra en säkerhetsrisk.

"Surrealistiskt höra Fridolin stödja nya terrorlagar i @svtnyheter då han haft helt motsatt åsikt tidigare", skrev terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Opinionsläget:

Miljöpartiet har tappat två tredjedelar av sina väljare sedan valet 2014. I Sifos senaste mätning stannade de gröna under riksdagsspärren med 3,2 procent. Enligt en analys av MP-väljarna från Demoskop är det framför allt kvinnorna som överger partiet.

– Det är bland kvinnor som Miljöpartiet har varit som starkast, så att partiet försvagas där är bekymmersamt för dem, har Peter Santesson, chef för opinionsanalys på Demoskop, förklarat.

Flygskatten:

Gustav Fridolin har sagt sig villig att kompromissa om det hårt kritiserade MP-förslaget med sänkt flygskatt men fortsätter att ducka frågan, senast i Ekots lördagsintervju.

– Vi jobbar på att kunna lägga en budget till hösten och den budgeten ska ta ansvar för klimatutsläppen, sa språkröret i lördags.

Samtidigt har statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Löfven sträckt ut handen mot Alliansen och sagt att dörren är öppen för förhandling kring skatter man är emot.

Under måndagen förhördes Miljöpartiets språkrör i Konstitutionsutskottet, KU, om uppgifterna om att dåvarande tjänstmannen vid utbildningsdepartementet, Magnus Johansson, ska ha försökt att påverka innehållet i SVT:s Aktuellt rörande affären med Mehmet Kaplan förra året, då ex-bostadsministern tvingades avgå efter uppgifter om samröre med högerextrema organisationen Grå vargarna.

– När en ledning inom ett departement försöker styra upp vad som sker i Sveriges Television, det är helt enkelt inte acceptabelt, menade Moderaternas kulturpolitiske talesperson Olof Lavesson, som stod bakom KU-anmälan.

Fridolin pressades

Gustav Fridolin som pressades i över en timme i Skandiasalen förklarade att han aldrig hade hört den berörda tjänstemannens samtal till SVT, att han inte var medveten om att samtalet skulle ske och att den berörda tjänstemannen var utarbetad efter att under Kaplan-krisen ha jobbat som biträdande presschef vid statsrådsberedningen.

– Det var under en period när regeringen fick svara på många frågor från massmedierna, sa Fridolin och redogjorde för följderna efter det påstådda påtryckningssamtalet till SVT.

– Han kunde inte ordentligt redogöra för samtalet, vi var därför överens om att han dels behövde vila, dels inte kunde fortsätta sin tjänst.

Han betonade också att tjänstemannen, som var nära Fridolin, jobbade för regeringen och inte för Miljöpartiet de nämnda dagarna.

"Inte tillfredsställande"

Andreas Norlén (M), ordförande i KU, tyckte inte att han hade fått svar på de frågor man hade till statsrådet.

– Det var inte tillfredställande att det var så svårt att klargöra för vem som egentligen bär ansvaret för vad den här biträdande presschefen gjorde i telefonsamtalet med Aktuellt. Det Gustav Fridolin var tydligast med var att det i alla fall inte var han själv. Det var lite av ett namnbingo, säger Andreas Norlén och vidare:

– Vi var flera runt bordet som tyckte att det framstod som egendomligt att en person blir utarbetad på två dagar.

Andreas Norlén (M), ordförande i KU. Foto: Suvad Mrkonjic

Om han inte hade ansvaret för tjänstemannen, varför var det han som bestämde att han skulle sluta sin tjänst?

– Det är en väldigt bra fråga, säger Andreas Norlén.

Bråttom iväg efter förhöret

Tyvärr fick Expressen inte möjlighet att ställa den till Gustav Fridolin då utbildningsministern lämnade förhöret utan att passera pressen utanför. Men han ringer senare upp.

– Det var högst relevanta frågor att ställa, jag försökte att ge de svaren som finns, säger Fridolin om KU-förhöret.

– Mitt ansvar i grunden är att jag har anställt den här personen, sen tjänstgjorde han just då i en annan tjänst där ansvarsfördelningen ser annorlunda ut. Men det var naturligt för mig att ta ansvar när jag uppfattade att han dels var utarbetad, dels inte kunde svara på mina frågor.

Men om du inte hade ansvar för tjänstemannen, varför var det du som bestämde att han skulle sluta?

– Dels för att hans grundanställning var på utbildningsdepartementet, dels för att det rörde ett telefonsamtal från media som var en förfrågan från mig att delta. Sen togs det vidare av personalenhet och ansvarig chef på statsrådsberedningen.

Om funderingarna i KU huruvida tjänstemannen som i dag är verksam som politisk sakkunnig vid näringsdepartementet, kunde bli utarbetad på två dagar, säger Gustav Fridolin:

– Det var inte så att han hade jobbat i två dagar, han hade jobbat med den här uppgiften i två dagar, även den tidigare uppgiften är en stor och tung uppgift. När han ringde mig för att beskriva vad som hade hänt så konstaterade både han och jag att han hade jobbat väldigt mycket.

MP:s språkrör har några mardrömsveckor bakom sig. KU-förhöret föregicks av två hårt kritiserade förslag, Skolkommissionens giv förra veckan om att elever ska lottas till populära friskolor och det om fotboja mot terrorism.

"Surrealistiskt höra Fridolin stödja nya terrorlagar i @svtnyheter då han haft helt motsatt åsikt tidigare", konstaterade terrorforskaren Magnus Ranstorp på Twitter.

Samtidigt visade den senaste opinionsmätningen från Sifo att partiet befinner sig under riksdagsspärren med 3,2 procent.

• Mycket motvind nu för MP och dig med KU-förhör, svag opinion, kritik mot fotbojor och lottning till skolan. Vilket är ditt värsta huvudbry?

– Mitt jobb är att se till att vi får en skola som blir jämlik och där kunskaperna fortsätter uppåt och att se till att Miljöpartiet går starkt in i nästa val, och det ska vi klara, svarar Gustav Fridolin.

• Hur pressad är du?

– Jag jobbar på.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!