Utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar nu Skolverkets rapport. Foto: Pelle T NilssonUtbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar nu Skolverkets rapport. Foto: Pelle T Nilsson

Utbildningsminister Gustav Fridolin kommenterar nu Skolverkets rapport.

 Foto: Pelle T Nilsson
Skolverkets generaldirektör Anna Ekström under måndagens presskonferens. Foto: Jonas Ekströmer/TtSkolverkets generaldirektör Anna Ekström under måndagens presskonferens. Foto: Jonas Ekströmer/Tt
Skolverkets generaldirektör Anna Ekström under måndagens presskonferens. Foto: Jonas Ekströmer/Tt

Fridolin om rapporten: "Där har vi brustit"

Publicerad

I dag släppte Skolverket sin nya rapport som visar hur invandringen påverkar den svenska skolan.

Nu kommenterar utbildningsministern Gustav Fridolin (MP) rapporten.

– En viktig del är studiehandledningen. Och där har vi brustit, säger han.

Skolverkets nya rapport visar bland annat att andelen ökade elever med utländsk härkomst är en del av förklaringen till att svenska skolans resultat i Pisa-undersökningarna har gått neråt.

Men det är inte huvudförklaringen, enligt Skolverket.

Samtidigt visar den nya rapporten att antalet elever som går ut grundskolan utan godkänt i antingen matte, svenska, eller engelska också ökar – och där kan den största ökningen förklaras med den ökande invandringen i Sverige.

– Det kan till 85 procent förklaras med att det finns fler elever med utländsk bakgrund, sa Skolverkets generaldirektör Anna Ekström under måndagens presskonferens då rapporten presenterades.

Gustav Fridolin: "En mycket viktig rapport"

Nu kommenterar även utbildningsministern Gustav Fridolin rapporten.

– Det är en mycket viktig rapport som visar att vi måste stärka skolsystemets möjlighet att hjälpa de som kommer sent in till den svenska skolan och direkt från krig och flykt, säger han.

Han säger även, precis som Skolverkets rapport visar, att de nedgående resultaten i den svenska skolan inte bara kan skyllas i från på den ökande invandringen.

– Vi kan inte bortförklara bara med det. Det finns andra anledningar, vi har en skola som har fått tuffare förutsättningar och samtidigt har vi sett flera nedskärningar i skolan vilket gör att lärarna har fått sämre möjlighet att göra sitt jobb, säger han.

Nu vill utbildningsministern, precis som Skolverket, se att flera åtgärder vidtas för att få den svenska skolan på rätt väg igen.

En av de viktigaste åtgärderna är enligt Gustav Fridolin att mer studiehandledning sätts in i grundskolan. Så att elever som kommer till Sverige har en chans att fortsätta sin utbildning på samma nivå som de var på när de flydde från sitt hemland.

"Där har vi brustit"

– Och det har vi brustit. Som det är nu så har flera elever svårt att klara målen, oavsett vilken nivå de låg på när de kom till Sverige. Och där är studiehandledningen en mycket viktig del, säger Fridolin.

Utbildningsministern vill också att skolan ska öppna upp för att sätta äldre elever i lägre ålderskurser, så att de får fler år på sig att klara kraven i skolan.

– Det är för ofta bara åldern som har avgjort vilken årskurs ett barn sätts i. Man måste kunna få börja i en lägre årskurs, men så klart ska också ålder och sociala sammanhang vägas in, säger utbildningsministern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag