Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fridolin om opinionen:
Skiter jag egentligen i

MP-ledaren Gustav Fridolin. Foto: Anna-Karin Nilsson
Åsa Romson och Stefan Löfven på presskonferensen där den nya tuffare migrationspolitiken presenterades. Foto: Janerik Henriksson/Tt

Miljöpartiet fick rekordlåga siffror i senaste väljarbarometern.

Men språkröret Gustav Fridolin struntar i om det kontroversiella beslutet om flyktingpolitiken påverkar väljarstödet.

– Det skiter jag egentligen i, säger han.

Den interna kritiken har varit hård sedan Miljöpartiet beslutade att stöda den tuffare migrationspolitik som regeringen presenterade i tisdags för att minska flyktingströmmarna.

Flera riksdagsledamöter har uttalat sig negativt och menat att det var ett felbeslut av partiet.

Samtidigt presenterade opinionsföretaget Novus de senaste siffrorna i svensk väljarbarometer, en sammanvägning av mätningar som företaget gör för Sveriges radio - och den visar rekordlåga nivåer för Miljöpartiet.

MP får stöd av 6,4 procent av väljarna, den sämsta siffran sedan 2010.

Men opinionsläget bekymrar inte Gustav Fridolin.

Trots att partiet riskerar att tappa ytterligare i väljarstöd efter att ha frångått sitt valmanifest - där de slår fast att "aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige" - struntar språkröret i om det påverkar partiet.

– Det skiter jag egentligen i. Just nu gör vi inte detta för att det handlar om några väljarsiffror hit eller dit. Det här handlar om människor som är på flykt, säger Gustav Fridolin.

"Varit bäst att säga tack och adjö"

Expressen träffar honom efter att han medverkat i SVT:s "Agenda", och han medger utan omsvep att även han själv tycker att regeringsbeslutet är dåligt:

– Jag tror att det vore väldigt oärligt av mig att säga något annat än vad jag tycker. Jag tycker att det här beslutet är mer långtgående än vad som skulle behövas.

Men era väljare röstade inte på er för att få den här politiken. Vad tror du de tycker nu?

– Jag tror nog att för Miljöpartiets del så hade det varit bäst att säga tack och adjö nu och ställa sig utanför. Men om det då hade lett till att vi fått en ännu värre flyktingpolitik så hade i alla fall jag känt mig ansvarig för det.

När Gustav Fridolin fick frågan i Agenda om det pågår diskussioner inom regeringen att direktavvisa flyktingar med hänvisning till Lissabonfördraget vägrade han dock ge något besked.

– Jag tänker inte svara på det, säger Fridolin till SVT.