Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fridolin om Kaplan: Klarade inte rollen

Gustav Fridolin kommenterade turbulensen i SVT:s "Gomorron Sverige". Foto: Skärmdump SVT
Yasri Khan.
Mehmet Kaplan avgick tidigare i veckan. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

MP-ledaren Gustav Fridolin kände till att kvinnor reagerade på partikamratens vägran att skaka hand.

I SVT:s "Gomorron Sverige" är han ångerfull om Yasri Khan – och kritisk till Mehmet Kaplan.

– Jag hade inte förstått hur kränkande många kvinnor upplevde hans sätt att hälsa, säger Fridolin om Khan.

Det stormar i Miljöpartiet.

I måndags tvingades bostadsminister Mehmet Kaplan avgå. Då hade bilder från en middag där han var tillsammans med företrädare för högerextrema Grå Vargarna publicerats – och rivit upp hård kritik mot partiet och den avgående ministern.

Kort efter publiceringarna kom uppgifter om att Kaplan även träffat toppar i den islamistiska gruppen Milli Görüs, och att han jämfört Israels agerande mot palestinier med hur nazisterna behandlade judar i 1930-talets Tyskland.

I går, onsdag, lämnade även Yasri Khan – som vägrar ta kvinnor i hand – alla politiska uppdrag för MP. Fram till i går var han aktiv i politiken i Stockholms län och kandidat till MP:s partistyrelse.

Och: I går visade det sig även att Miljöpartiet försökte utöva påtryckningar mot "Aktuellts" redaktion för att tysta kritiken mot den avhoppade bostadsministern Mehmet Kaplan.

 

LÄS MER: Britta Svensson: Miljöpartiets värderingar börjar bli obehagliga

 

Fridolin: Det var ett misstag

I SVT:s "Gomorron Sverige" på torsdagen kommenterar språkrör Gustav Fridolin partikrisen och Khan.

– Jag kände till det, och jag får verkligen erkänna att jag inte hade förstått hur kränkande många kvinnor upplevde hans sätt att hälsa att vara. Det är ett misstag som ligger på mig, säger Fridolin i "Gomorron Sverige".

Han säger dock att han visste att kvinnor reagerade på handskakningsvägran.

– Det är klart att jag förstod att man kände att det var konstigt, men jag hade inte förstått vilka reaktioner det skulle väcka hos oss. Men de reaktionerna var starka.

Fridolin menar att om man inte behandlar män och kvinnor lika – inräknat hur man hälsar – så kan man inte ha förtroendeuppdrag för Miljöpartiet.

 

LÄS MER: K-G Bergström: Det går snart inte en dag utan en skandal

 

"Klarade inte av rollen som statsråd"

– Grunden måste vara att man behandlar män och kvinnor lika. Man kan inte ha förtroendeuppdrag för oss då, säger Fridolin i SVT.

Vad gäller bilderna på Mehmet Kaplan tillsammans med företrädare för Grå Vargarna säger Fridolin att det är djupt beklagligt – och något som inte ska få inträffa.

– Ett statsråd ska inte finnas på en bild med en representant för en högerextrem organisation som Grå Vargarna. Det var fel att inte ha koll på det.

Vidare säger Fridolin att han "tror på Mehmet Kaplans värderingar", men:

– Han klarade inte av rollen som statsråd. Det var ett bristande omdöme att inte kolla upp det här mötet, och en del av uttalandena har tytt på ett bristande omdöme. Men omdöme är en sak, värderingar en annan.