Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fridolin om hårda bråken med Löfven

Gustav Fridolin och Stefan Löfven på Järvaveckan 2018. Foto: SVEN LINDWALL

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har flera gånger funderat på att hoppa av, skriver Aftonbladet. 

Bakomliggande orsak ska vara att han under åren flera gånger rykt ihop med Stefan Löfven.

– Det har funnits tillfällen då jag verkligen har fört den diskussionen, både med mig själv och med mina närmaste i partiledningen, säger Fridolin till tidningen.

I oktober meddelade Gustav Fridolin att han inte ställer upp för omval för att fortsätta vara Miljöpartiets språkrör. Han lämnade genom det också sin post som utbildningsminister när den nya regeringen tillträdde i januari i år. 

Till Aftonbladet säger Fridolin att ett avhopp hade kunnat ske tidigare än så. Han medger nämligen att han flertalet gånger har behövt överväga sin egen och sitt partis medverkan i regeringen. 

Samarbetet med Socialdemokraterna ska inte ha varit helt smärtfritt, och konflikterna ska bland annat ha handlat om vapenexport, flyg, vägar och flyktingpolitik. 

– Det har funnits tillfällen då jag verkligen har fört den diskussionen, både med mig själv och med mina närmaste i partiledningen, säger Fridolin till Aftonbladet. 

Gustav Fridolin. Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inte gått ihop med Socialdemokraterna

Partiernas olikheter har också varit en anledning till konflikterna. Fridolin menar att Miljöpartiet grundats i försvaret av den lilla människan – och att det flertalet gånger inte gått ihop med Socialdemokraterna som vill försvara det system de byggt upp. 

Fridolin säger också att det emellanåt gått hett till med rejäla bråk när språkrören förhandlat med Stefan Löfven. 

– Men så är det ju, det är naturligt, säger han. 

Han är helt övertygad om att diskussionerna kommer att fortsätta även i framtiden.

– Man ska inte tro att man går in i regeringen och sedan är man där. Vi har tagit det här beslutet och har nu gjort det två gånger, men det måste hela tiden föras mot den stora och i grunden ganska enkla frågan: Var gör vi mest skillnad?

Gustav Fridolin är dock nöjd över att partiet hittills har landat i att de påverkar bäst inne i regeringen och han säger att han tycker att de gjort oerhörd skillnad.