Fridolin och Söder i het debatt om tiggeriet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Fridolin och Björn Söder.

Det blev en mycket hetsig debatt om tiggeriet i TV4:s Nyhetsmorgon.

Björn Söder (SD) beskyllde tiggare för att ligga bakom stölder, villainbrott och prostitution.

– Ni menar att Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeri eftersom ni bryr er om tiggarna? undrade Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin mötte Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i TV4:s Nyhetsmorgon på fredagsmorgonen.

Debatten handlade om tiggeriet i Sverige och diskussionen blev mycket hetsig. Politikerna avbröt och talade i munnen på varandra.

Gustav Fridolin menade att vi måste bli kvitt fattigdomen och rasismen i Europa för att komma till botten med problemet. Björn Söder hävdade å sin sida att det första steget är att förbjuda tiggeri i Sverige.

– De här människorna kan fritt utnyttjas av kriminella ligor, sade Söder och beskyllde tiggarna för att ligga bakom stölder, villainbrott och prostitution, säger han.

"Förbjud tiggeriet"

Gustav Fridolin uppmanade nyligen, på Expressen Debatt, att Sverigedemokraterna skulle hänga ut honom på sina valaffischer i stället för tiggare:

"Använd er stora valkassa till att försöka sänka Miljöpartiet, just som ni lovat. Men sparka inte på dem som ligger. Att ge sig på någon som inte kan försvara sig, är det sådant ni tycker ska vara svenskt?", skrev han.

I debatten frågade han Söder om Sverigedemokraterna vill förbjuda tiggeriet eftersom de bryr sig om tiggarna.

– Det första steget är att, som Rumäniens ambassadör i Stockholms har sagt, att förbjuda tiggeriet i Sverige för att landet ska ta tag i problemet. Vi löser inte problemet genom att låta det vara tillåtet och låta människor bli utnyttjade av kriminella ligor, svarade Söder.

Har inget samarbete

I Europaparlamentet finns i dagsläget sju politiska grupper som samarbetar över nationsgränserna för att föra fram sina frågor.

Många har frågat sig vilken politisk grupp Sverigedemokraterna tänker tillhöra om de kommer in i parlamentet. Gustav Fridolin och programledaren Jenny Strömstedt ställde frågan rakt ut till Björn Söder.

– I nuläget samarbetar vi inte med några andra partier. De vi har närmast kontakt med är Danskt Folkeparti, svarade Söder utan att ge något klart svar.

I stället hänvisade han, som tidigare, till att partiet först efter valet kommer att ge besked i frågan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.