"Att Sverige svarar på frågor från andra länder, ja, om det inte är hemlig information så är det fullt rimligt", säger Gustav Fridolin (MP). Foto: Jessica Gow / TT
"Att Sverige svarar på frågor från andra länder, ja, om det inte är hemlig information så är det fullt rimligt", säger Gustav Fridolin (MP). Foto: Jessica Gow / TT

Fridolin (MP): Rätt att svara på ryska frågor

Publicerad

Om den ryske ambassadören har frågor om kommande svenska militärövningar bör Sverige svara på dem – såvida det inte handlar om hemlig information.

Det var beskedet från Miljöpartiets språkrör, utbildningsminister Gustav Fridolin, när han i dag svarade på frågor från riksdagsjournalisterna.

Expressen mötte utbildningsministern och språkröret Gustav Fridolin efter hans timslånga besök hos riksdagsjournalisterna på tisdagsförmiddagen.

Han kommenterade då avslöjandena avslöjandena de senaste dagarna.

Under ett möte förra veckan mellan kabinettssekreteraren Annika Söder och den ryske ambassadören Viktor Tatarintsev ställdes dessutom detaljerade frågor om övningen som ska genomföras i mars och april på initiativ av USA.

"Det är fullt rimligt"

Kabinettsekreteraren lovade att inga svenska Gripenplan ska landa på den estniska flygbasen Ämare.

I promemorian konstateras:

"Tatarintsev föreföll nöjd med svaret."

– Som jag förstår det har kabinettssekreteraren svarat på frågor som har ställts, säger Gustav Fridolin i dag.

Är det rimligt?

– Att Sverige svarar på frågor från andra länder, ja, om det inte är hemlig information så är det fullt rimligt.

"Inget annat land ska påverka"

Man bör diskutera svenska försvarsövningar med den ryske ambassadören om han ställer frågor?

– Inget annat land ska påverka hur Sverige agerar militärt eller övar militärt med andra länder. Det är en mycket viktig princip. Vad jag förstår har det heller inte kunnat ske i det här fallet, utan Försvarsmakten har själva beslutat hur de ska agera och hur de ska öva, och Sverige har svarat på frågor utifrån det.

Men enligt en regeringspromemoria har utrikesminister Margot Wallström i samtal med den finska utrikesministern diskuterat den kommande militärövningen.

Hur ser du på att den ryske ambassadören var nöjd med svaren han fick?

– Jag var inte själv med på mötet.

Hade du velat vara med på mötet?

– Nej, det är inte min uppgift att vara med på det mötet som utbildningsminister. Det finns mycket utbildningsfrågor, inte minst om hur unga HBTQ-personer har det och deras möjligheter till en god skolgång i Ryssland - som jag gärna diskuterar.

"Övertygad om att Ryssland vet"

Borde kabinettssekreteraren ha tagit upp det i stället?

– Nu var det inte det som just det här mötet handlade om. Det stod inte på dagordningen för det här mötet, så därför skulle jag inte vara med på det mötet.

Oppositionen menar att kabinettssekreteraren borde ha betonat att det inte är Rysslands sak att ha synpunkter på en svensk militärövning.

– Det är jag övertygad om att Ryssland vet, och det betonar vi i olika sammanhang.

Men kabinettssekreteraren betonade inte det enligt den regeringspromemoria som blivit känd?

– Jag var inte med på mötet så det kan jag inte svara på. Men det är någonting som jag är övertygad om att Ryssland vet och som den svenska regeringen har betonat i många olika sammanhang, och får man väl säga också: den svenska positionen i stort i dessa frågor har vi tyvärr haft anledning att betona också öppet sedan regeringstillträdet.

Kräver att Wallström kommer till utrikesutskottet

En sista fråga: Det har blivit en diskussion om Gripenplan i Estland. Om Försvarsmakten skulle ändra sig och skulle vilja landa med Gripenplan i Estland – kan de då göra det nu efter beskeden som den ryske ambassadören har fått?

– Jag har ingen annan information än att Försvarsmakten både planerat och äger den här övningen själva.

Så de kan landa om de nu väljer att förändra övningen?

– Jag är inte fullt insatt i hur regelverken ser ut, men jag har ingen annan information än att Försvarsmakten både har planerat och äger den här övningen själva.

Flera oppositionspolitiker kräver med anledning av detta att Margot Wallström kommer till utrikesutskottet och förklarar sig. När utrikesnämnden i eftermiddag samlas för sammanträde på Stockholms slott kommer moderatledaren Anna Kinberg Batra att kräva att regeringen redogör för samtalen med Ryssland.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag