Fredrik Reinfeldt har aldrig tidigare gått så långt som han nu gör i en Expressenintervju där han ställer upp dörren till Rosenbad på vid gavel för Gustav Fridolin. Foto: Cornelia Nordström
Fredrik Reinfeldt har aldrig tidigare gått så långt som han nu gör i en Expressenintervju där han ställer upp dörren till Rosenbad på vid gavel för Gustav Fridolin. Foto: Cornelia Nordström

Fridolin kan ta en plats i regeringen

Publicerad
Uppdaterad
VISBY. Statsminister Fredrik Reinfeldt öppnar nu för första gången för att släppa in Gustav Fridolin och Åsa Romson i regeringen.
- Vi är öppna för den typen av diskussioner, är Reinfeldts raka svar på Expressens fråga om Miljöpartiet kan ta plats i regeringen.
Svenskt näringsliv ska hjälpa regeringen genom att ta fram en plan för hur alliansen kan enas med MP.
Efter att statsminister Fredrik Reinfeldt förlorat flera viktiga omröstningar i riksdagen är oron nu stor inför höstens budgetarbete. Regeringen riskerar också att åka på stryk i flera andra viktiga frågor. Det gör att Fredrik Reinfeldts minoritets-regering är under stark press.
Han har försökt att lösa problemet genom att ge sig ut på ett grönt friarstråt. Direkt på valnatten sträckte han ut handen till Miljöpartiet och det resulterade i överenskommelsen om flyktingpolitiken som han älskar att referera till.
Frågan om samarbete med MP hamnade i ett dödläge i väntan på nya språkrör, men efter att Fridolin och Romson nyligen valts, och regeringen samtidigt drabbats av flera nederlag i riksdagen, har frågan blivit brännhet under politikerveckan. Reinfeldt har fortsatt att uppvakta språkrören - utan resultat.
Han har aldrig tidigare gått så långt som han nu gör i en Expressenintervju där han ställer upp dörren till Rosenbad på vid gavel.
- De rödgröna partierna har gjort slut och nu får vi se hur det utvecklas. Jag ska med intresse följa Miljöpartiets nya språkrör och jag hoppas att vi kan samverka med dem på olika sätt.

"Ordning i ekonomin"

Det låter som om de skulle kunna ta plats i regeringen?
- Vi har sagt att vi är öppna för den typen av diskussioner.
Skulle det vara behagligare att vara statsminister i en majoritetsregering även om du skulle tvingas acceptera lite högre miljöskatter?
- Till slut måste varje statsminister basera sin roll på att det är ordning i svensk ekonomi och att jobben blir fler. Det är klart att det är det viktigaste.
Gustav Fridolin svarar svävande på Expressens frågor om ett samarbete. På tisdagen är han märkbart irriterad över alla spekulationer som han kallar för att "vem-tar-vem-spel". Till skillnad från sina föregångare vill han sätta sakpolitiken före diskussionen om ministerposter.
- Inom politiken lyssnar vi lite för lite på varandras sakfrågor just nu. Vi bjöd in regeringen till samtal om järnvägen redan i vintras men regeringen svarade inte.
Är det viktigt för dig att sitta i en regering?
- Det viktiga för mig är att genomföra en samhällsförändring. Anledningen till att Miljöpartiet vill sitta i en regering är att vi vill genomföra en förändring, inte att vi vill ha snygga visitkort.

Gillar tankarna

Läget bedöms vara så allvarligt att till och med Svenskt näringsliv med vd Urban Bäckström engagerat sig. Han har läst Gustav Fridolins bok och gillar hans tankar och vill ha ett möte med MP.
Det har inte blivit av i Visby utan kommer ske senare. I väntan på det kommer Svenskt näringsliv ta fram en analys för att hitta beröringspunkter mellan Miljöpartiet och regeringen och på så vis hjälpa Fredrik Reinfeldt i hans friarstråt som äktenskapsmäklare.
Kan vara på väg in. Miljöpartiets båda språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson är högintressanta för regeringen. Foto: scanpix

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag