Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fridolin: Jag är inte mer elit än Åkesson

Under onsdagskvällen möts Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Miljöpartiets Gustav Fridolin i Expressen Debatts nystartade debattprogram.
Foto: Skärmdump/Expressen TV
Jimmie Åkesson.
Foto: Skärmdump/Expressen TV
Gustav Fridolin.
Foto: Skärmdump/Expressen TV

Vem tillhör det politiska etablissemanget och vem gör det inte?

Jimmie Åkesson (SD) ser sig själv stå utanför eliten och menar att han kan identifiera sig med väljare som röstar på Trump.

– Jag hade kunnat peka på Jimmies höga lön och middagar med näringslivet, kontrade Gustav Fridolin under kvällens debatt dem emellan i Expressen TV.

Under onsdagskvällen möts Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Miljöpartiets Gustav Fridolin i Expressen Debatts nystartade debattprogram.

Ämnet för kvällen är hatet mot etablissemanget som många menar växt sig starkare och präglat analyserna av Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.

Åkesson och Fridolins åsikter går isär vad gäller vem som tillhör - och inte tillhör - detta etablissemang.

Fridolin definierar sig som elit

– Att bära det här förtroendet, att vara riksdagsledamot och utbildningsminister, innebär så klart att man har väldiga möjligheter att förändra. Men man ska inte fastna i politiken, jag är stolt över Miljöpartiets rotationsprincip som innebär att man kastas ut om man klänger sig fast för länge, säger Gustav Fridolin.

Jimmie Åkesson har en annan syn på vad som menas med begreppet.

– När jag pratar om etablissemanget, och det som jag tror att det handlar om i USA och Storbritannien, är mer en värdegemenskap. Det finns en politisk, kulturell och medial där man håller sig inom det politiskt korrekta ramverket. Det är det som detta är en reaktion på, säger Jimmie Åkesson.

Gustav Fridolin.
Foto: Skärmdump/Expressen TV

Finns en vänsterliberal hegemoni

Han beskriver det som en diskrepans mellan eliten och vanligt folk och ser sig själv inte som en del av den eliten.

– Jag betraktar mig inte som en elit och jag tror inte att den eliten ser mig som det heller, säger han och menar att han kan identifiera sig med de väljare som röstar på Trump.

Vad menar du med att det finns en diskrepans?

– Det har väl alltid varit så i historien. Det finns en elit som kan se olika ut och så finns det en reaktion på den eliten. Just nu är det en vänsterliberal hegemoni som vi haft i västvärlden i decennier och som jag tror just nu är på väg att gå lite tillbaka. Jag tycker att brexitomröstningen och valet i USA är två väldigt tydliga exempel på det, säger Åkesson efter programmet.

Jimmie Åkesson.
Foto: Skärmdump/Expressen TV

"Hade kunnat peka på Åkessons middagar"

Gustav Fridolin håller dock inte med om att hans politiska motståndare står utanför etablissemanget.

– Om man börjar backa från det som man i USA beskyller vänsterliberalismen för kommer jag stå i första ledet för att försöka stoppa detta och i stället ta steget framåt för jämställdheten. Det tycker inte jag gör mig mer eller mindre elit än vad Jimmie Åkesson är, säger Fridolin.

Efter programmet utvecklar han sin syn på debatten och på vem som tillhör eliten:

– Det hade kunnat vara en debatt där Jimmie kallar mig elit och jag hade kunnat peka på Jimmies höga lön och middagar med näringslivet. Ingen hade dock blivit politisk klokare på det, säger Fridolin.

Fotnot: Debatten sänds i Expressen TV klockan 21 på onsdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.