Fridolin: "Hårda straff mot stenkastning"

Gustav Fridolin tog bland annat upp problem med stenkastning och utanförskap i särskilt utsatta områden i sitt sommartal.
Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN
"Det finns ingen motsättning mellan att vara tuff mot kriminaliteten och tuff mot kriminalitetens orsaker," sa Fridolin i talarstolen.
Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) meddelade i sitt sommartal att MP vill införa så kallade brobyggartjänster. 

Ministern vill att skolor i utsatta områden ska få särskild personal som arbetar för att förebygga kriminalitet, skolk och ha kontakt med blåljuspersonal. 

– Det finns ingen motsättning mellan att vara tuff mot kriminaliteten och tuff mot kriminalitetens orsaker, sa Fridolin i talarstolen i Vittsjö. 

MP-språkröret Gustav Fridolin sommartalade på lördagen i sin hemort Vittsjö. Fridolin tog bland annat upp problem med stenkastning och utanförskap i särskilt utsatta områden. 

– Det finns ingen motsättning mellan att vara tuff mot kriminaliteten och tuff mot kriminalitetens orsaker, sa Fridolin i talarstolen. 

Utbildningsministern lyfte fram skolan som den viktigaste platsen för att vända utvecklingen. 

– Vi måste ha hårda straff mot stenkastning, men vi måste också ha hårt arbete för att det aldrig någonsin ska förekomma stenkastning, sa Fridolin i talet. 

Miljöpartiet vill vända utvecklingen i särskilt utsatta områden med hjälp av så kallade brobyggartjänster. 

Fridolin: "Ingen motsättning"

Brobyggare ska ha till uppgift att säkerställa samarbetet mellan skola och samhälle för att förebygga exempelvis kriminalitet, otrygghet, skolfrånvaro och ungas brist på framtidstro. Det kan handla om att se till att skolan har upparbetade kontakter med polis och andra blåljusyrken.

– Skolan är hjärtat i varje samhälle. Ska vi vända utvecklingen i våra tuffaste områden, då måste skolan ha rätt resurser. En väldigt viktig uppgift då är att skolan klarar av att samverka med polis och klarar av att hitta praktikplatser till alla ungdomar som behöver få en bild av sitt framtida arbetsliv, men också klara av att jobba med socialtjänsten. All den samverkan som måste ske inte minst i våra tuffaste områden får inte landa bara på rektor och lärare, för då har man till slut inte tid för sitt kärnuppdrag. Där behöver man hjälp och rätt resurser, och det är det vi vill anställa i form av brobyggarna, säger Gustav Fridolin.  

"Vi måste ha hårda straff mot stenkastning", sa Gustav Fridolin i sitt sommartal.
Foto: Emil Langvad/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Vilka är det som ska jobba som brobyggare?

– Ofta finns det eldsjälar i föreningslivet i varje samhälle. Att kunna använda de i orten för att sköta den här samverkan, är nog ofta en väldigt bra lösning, säger Fridolin och konstaterar att förslaget innebär att anställningarna utformas på skolorna efter deras behov.

Språkröret om Miljöpartiets låga opinionssiffror

Finns det inte en risk att det blir ytterligare en vag tjänst i skolan? 

– Det är därför vi tror att det måste vara rektor som definierar det här. Det här är någon som kommer jobba under rektorn, utifrån det som det finns behov av på den här skolan. 

Miljöpartiet har haft väldigt dåliga resultat i de senaste opinionsmätningarna. Vad tänker du om resultaten? 

– Vi har haft en turbulent tid och vi har fått prata om mycket annat än politik. Nu känner jag att vi har hämtat oss igen och att vi kan prata om politik. Det är utifrån det man kan bygga ett förtroende.  

Fridolin kommenterar våldsamheterna mot Pride Rissne: "Liten klick kriminella"

MP-språkröret talade även om klimatförändringar, flyktingmottagande och "gröna jobb" under sitt sommartal i Vittsjö. 


LÄS MER: Fridolin höll sommartal i Vittsjö. Här kan du se hela talet


Fridolin tog också upp Pride-manifestationen i Stockholmsförorten Rissne, som hölls som svar på att skadegörelse och klotter med homofobiska förtecken dykt upp i området. Under manifestationen misshandlades två personer efter att några ungdomar tagit ner en Pride-flagga. Fridolin var där tillsammans med sin familj och var bedrövad över de våldsamma reaktionerna. 

– Det är här fajten står nu, mellan vanliga hederliga människor som vill jobba, verka i och älska sitt område, och en liten klick kriminella och snorvalpar som vill ta det tillbaka. Det ska vara allas trygga område, överallt, sa han i talet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.