Fridolin garanterad 460 800 kronor - struntar i pengarna

Publicerad
Uppdaterad
Gustav Fridolin lämnade riksdagen med en inkomstgaranti på 460 800 kronor det närmaste året.
Men Fridolin skaffade sig ett jobb - och struntade i pengarna.
- Får man en ny lön ska man inte belasta skattebetalarna, säger Fridolin till Expressen.se.
Gustav Fridolin.
Gustav Fridolin blev den yngste riksdagsledamoten hittills när han 19 år gammal tog plats vid det förra valet. Nu är den förre miljöpartisten 23 år. Han har slutat i riksdagen och lämnat politiken bakom sig. Fridolin är i stället nyanställd som grävande journalist på TV4:s "Kalla Fakta". När Gustav Fridolin lämnade riksdagen efter fyra år hade han rätt till en inkomstgaranti på 38 400 kronor i månaden i ett år. Den summan hade han fått om han inte hade skaffat sig ett jobb. Inkomstgarantin blir mindre om man får en ny lön, och regleras beroende på den nya lönens storlek. - Ju mer lön du får desto mindre får du i inkomstgaranti, säger Dolores Andersson vid statens pensionverk.

Valt att inte ansöka

Fridolin hade två val. Att vara "livsnjutare" i ett år och lugnt se pengarna ticka in på kontot. Eller att jobba med "Kalla Fakta" och få en mindre inkomstgaranti. Fridolin valde inget av de två alternativen. Han har valt att inte alls ansöka om sin inkomstgaranti. - Får man en ny lön ska man inte belasta skattebetalarna med att betala ut de pengarna. De kan säkert användas till bättre saker, säger Fridolin. - Jag har inte suttit i riksdagen för att skrapa ihop så mycket pengar som möjligt. Jag tror att de kan göra betydligt mer nytta någon annanstans. Vad Fridolin skulle ha fått för inkomstgaranti med sitt nya jobb är omöjligt att räkna ut om man inte vet vad han får för lön av TV4. - Jag vill inte säga hur mycket jag tjänar. Men det är rejält mycket mindre än jag tjänade i riksdagen, säger han själv. Gustav Fridolin stortrivs med sitt nya jobb. - Jag är bättre på att granska makten än att själv utöva den. I höst kommer hans första inslag att visas i tv.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag