Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fridolin försvarar tjänstemannen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Gustav Fridolin.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Expressen kunde under måndagskvällen avslöja att en topptjänstemän på Regeringskansliet dömdes för narkotikasmuggling 2012.

Han handplockades till MP-språkröret och vice statsminister Åsa Romsons stab.

Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör och utbildningsminister, rycker ut till försvar för tjänstemannen.

– Jag är noga med att i alla sammanhang betona att man inte ska vara dömd för alltid och utestängd från politisk verksamhet beroende på misstag som man ångrar och tagit ansvar för, skriver Gustav Fridolin i ett sms.

Under måndagskvällen kunde Expressen avslöja att en politisk topptjänsteman vid Åsa Romsons stab på Regeringskansliet dömts för narkotikasmuggling så sent som 2012, efter att ha beställt 42,7 gram knarksvampar från Amsterdam.

Tjänstemannen har i polisförhör sagt att han tidigare har haft positiva upplevelser av så väl cannabis som narkotikaklassade svampar.

I samband med Expressens avslöjande fick tjänstemannen stöd från sin chef på Regeringskansliet. Chefen betonar att det var han som rekryterade tjänstemannen.

"Jag har fullt förtroende"

Expressen har sökt Åsa Romson för en kommentar, men Adam Bergsveen, biträdande presschef på Miljöpartiet, låter hälsa att Romson inte är tillgänglig under måndagen.

I stället ger MP-språkröret och utbildningsminister Gustav Fridolin sin syn på saken.

– Jag har fullt förtroende för NN (tjänstemannens chef, red.anm) som är den som ansvarar för våra rekryteringar, och för Regeringskansliets rutiner för säkerhetsklassning av alla medarbetare. Den sakkunnige hade informerat om sitt brott, det är sonat och har redan tidigare varit omskrivet i media i samband med att dom föll, skriver Gustav Fridolin i ett sms till Expressen.se.

"Ska inte vara dömd för alltid"

Tjänstemannen anställdes på Regeringskansliet i samband med att Socialdemokraterna och Miljöpartiet vann valet i september. Hans chef på kansliet säger till Expressen att tjänstemannen ångrar sitt brott djupt, och Gustav Fridolin menar att det inte finns någon anledning att misstro honom.

– Jag är noga med att i alla sammanhang betona att man inte ska vara dömd för alltid och utestängd från politisk verksamhet beroende på misstag som man ångrar och tagit ansvar för, fortsätter Fridolin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.