Gustav Fridolin beskylls för "kaos" på Utbildningsdepartementet enligt Dagens industri. Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON
Gustav Fridolin beskylls för "kaos" på Utbildningsdepartementet enligt Dagens industri. Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Fridolin får kritik för kaos på departement

Publicerad

Det har varit kaos på Utbildningsdepartementet sedan Gustav Fridolin tog över, uppger Dagens Industri.

Tre profilstarka chefer har hoppat av, flera tjänstemän har slutat och det politiska arbetet är förlamat, enligt källor till tidningen.

– Han har inte förstått vad det här med att vara departementschef innebär, säger en källa till Di.

Det är sedan tidigare tuffa dagar för språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin. Inte nog med att det tidigare populära språkröret nu ifrågasätts och utmanas efter sin mardrömsvecka.

Nu uppger Dagens Industri att det är kaos på hans utbildningsdepartement. Tidningen hänvisar till flera källor.

– Det har varit väldigt rörigt och jobbigt. Det fungerar inte alls. Och ser man till politiken som kommit ut så är det inte så mycket, säger en källa på departementet till Di.

"Inte förstått vad det innebär"

En av orsakerna till kaoset på departementet ska vara att det nu är tre ministrar som delar på Jan Björklunds tidigare utbildningsministerroll.

Det är Helene Hellmark Knutsson (S), högre utbildning och forskning, och Aida Hadzialic (S), gymnasieminister, som delar på bördan med Fridolin.

Och enligt Di:s källor har Fridolins begränsade roll, i kombination med titeln som departementschef, lett till stora problem.

Uppgifterna kommer från Dagens industri

– Han har inte förstått vad det här med att vara departementschef innebär. Det innebär inte att man är överordnad och kan överpröva de andra statsrådens frågor. Men det har Gustav försökt att göra, säger en källa till Di.

Källor: politisk handlingsförlamning

Tre toppchefer ska ha hoppat av och lämnat departementet sedan Gustav Fridolin blev chef i slutet av 2014. En av dem, Annica Dahl, ska ha slutat nästan direkt efter "meningsskiljaktigheter".

Även flera tjänstemän har lämnat. Personalchefen på departementet säger dock till Di att det rör sig om en normal personalomsättning.

Till följd av avhoppen har det, enligt källorna, blivit en politisk handlingsförlamning på departementet. Frågan är om uppgifterna påverkar distriktens nominering av sina kandidater, som ska vara inne senast på söndag.

På torsdagen var flera distrikt tveksamma, visade en rundringning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag