Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fridolin får kritik för kaos på departement

Gustav Fridolin beskylls för "kaos" på Utbildningsdepartementet enligt Dagens industri.
Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON

Det har varit kaos på Utbildningsdepartementet sedan Gustav Fridolin tog över, uppger Dagens Industri.

Tre profilstarka chefer har hoppat av, flera tjänstemän har slutat och det politiska arbetet är förlamat, enligt källor till tidningen.

– Han har inte förstått vad det här med att vara departementschef innebär, säger en källa till Di.

Det är sedan tidigare tuffa dagar för språkröret och utbildningsministern Gustav Fridolin. Inte nog med att det tidigare populära språkröret nu ifrågasätts och utmanas efter sin mardrömsvecka.

Nu uppger Dagens Industri att det är kaos på hans utbildningsdepartement. Tidningen hänvisar till flera källor.

– Det har varit väldigt rörigt och jobbigt. Det fungerar inte alls. Och ser man till politiken som kommit ut så är det inte så mycket, säger en källa på departementet till Di.

"Inte förstått vad det innebär"

En av orsakerna till kaoset på departementet ska vara att det nu är tre ministrar som delar på Jan Björklunds tidigare utbildningsministerroll.

Det är Helene Hellmark Knutsson (S), högre utbildning och forskning, och Aida Hadzialic (S), gymnasieminister, som delar på bördan med Fridolin.

Och enligt Di:s källor har Fridolins begränsade roll, i kombination med titeln som departementschef, lett till stora problem.

Uppgifterna kommer från Dagens industri

– Han har inte förstått vad det här med att vara departementschef innebär. Det innebär inte att man är överordnad och kan överpröva de andra statsrådens frågor. Men det har Gustav försökt att göra, säger en källa till Di.

Källor: politisk handlingsförlamning

Tre toppchefer ska ha hoppat av och lämnat departementet sedan Gustav Fridolin blev chef i slutet av 2014. En av dem, Annica Dahl, ska ha slutat nästan direkt efter "meningsskiljaktigheter".

Även flera tjänstemän har lämnat. Personalchefen på departementet säger dock till Di att det rör sig om en normal personalomsättning.

Till följd av avhoppen har det, enligt källorna, blivit en politisk handlingsförlamning på departementet. Frågan är om uppgifterna påverkar distriktens nominering av sina kandidater, som ska vara inne senast på söndag.

På torsdagen var flera distrikt tveksamma, visade en rundringning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.