Gustav Fridolin driver en upprustning av miljonprogrammet som en av sina största hjärtefrågor. I en lång rad artiklar, tal och debatter har han lyft frågan.
– Då är det är bättre att göra nya åtgärder som faktiskt kan skapa jobb nu, som till exempel upprustningen av miljonprogrammets bostäder och förorter, sade han i partiledardebatten i "Agenda" i maj.
– Upprustningen av miljonprogrammet är en av de stora klimatinvesteringarna, sade han i riksdagens partiledardebatt i januari.
Samtidigt som Gustav Fridolin pratar om att rusta upp miljonprogrammet jobbar hans fru, Jennie Fridolin, som projektledare för just upprustningen av miljonprogrammet på byggföretaget NCC. Moderaternas bostadspolitiske talesperson Oskar Öholm tycker att Fridolin ska förklara vem han företräder.
– Jag tror att de som lyssnade på Gustav Fridolin i partiledardebatten nu undrar om han företräder sin hustrus arbetsgivare eller sina väljare. Jag tycker det är viktigt att han är öppen och förklarar hur det ligger till, säger han.
Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Veronica Palm väljer dock att ställa sig utanför debatten:
– Det här är en fråga för Fridolin, Moderaterna har bett honom förklara det här, och det har han gjort. I övrigt har vi inga kommentarer, hälsar Veronica Palm via sin pressekreterare Håkan Gestrin.
Vill ha en förklaring
NCC är vid sidan av Skanska det största byggföretaget i Sverige och en stor aktör när det gäller renoveringen av miljonprogrammet. Satsningar på en upprustning från en framtida regering där Gustav Fridolin ingår skulle alltså kunna generera stora intäkter till bolaget där hans fru jobbar med just den frågan.
Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, menar att det ligger hundratals miljarder i potten.
– Det finns ett behov av att rusta upp miljonprogrammet till en kostnad på åtminstone 300 miljarder på renoveringssidan. Sedan behöver du göra energieffektiveringar också, då får du kanske lägga på 100 miljarder till, säger han.
Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors menar att Fridolin i en regering skulle kunna undvika misstankar om jäv.
– Det handlar framför allt om politisk förtroende. Blir det en belastning för honom kanske de ska överväga om han ska driva detta. Men ett sätt att lösa sådana här frågor är att den som kan misstänkas för jäv avstår från att vara med när ett sådant regeringsbeslut tas, säger han.
Slår i från sig kritiken
Gustav Fridolin själv ser inga problem med kopplingen mellan hjärtefrågan han driver och hans frus tjänst på NCC.
– Jag har snackat om upprustningen av miljonprogrammet långt innan Jennie fick jobb på NCC. Det är inte konstigare än att jag är lärare och snackar en hel del om skolan. Det är inget jag någonsin har försökt hymla med, säger han.
Jennie Fridolin har avstått från att uttala sig.