Fridolin: "Det var ingenting jag visste"

Expressen avslöjade under torsdagen att regeringens flygplan har använts för att transportera ministrar mellan flygplatserna Bromma och Arlanda – med fyra mils avstånd från varandra. En av ministrarna var Gustav Fridolin.
Foto: Alexander Donka
Statsminister Stefan Löfven kommenterar via sin pressekreterare Dan Lundqvist Dahlin: "Stefan Löfven har inte begärt några flygningar mellan Arlanda och Bromma", säger han.
Foto: Andrew Harnik
Regeringsplanet. Ett av de tre jetplan som används som regeringsflygplan. Det är två flygplan av typen Gulfstream IV och ett av typen Gulfstream G550.
Foto: Sven Lindwall

Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, kommenterar nu Expressens uppgifter om att regeringsplanet flugit till Bromma från Arlanda för att hämta ministrar.

– Det var ingenting jag visste och jag får erkänna att vare sig det är Säpo, försvaret eller en polare som erbjuder sig skjuts med bil, plan eller tandemcykel så brukar jag inte ifrågasätta parkeringen utan dyka upp i tid på den plats jag tillsagd att dyka upp, säger Gustav Fridolin.

– Jag tycker såklart som alla andra att det verkar dumt och att försvaret precis som alla andra myndigheter ska ta maximal miljöhänsyn i alla sina beslut, försvaret och regeringskansliet.

Du har inte haft kännedom om att planet flyttades från Arlanda till Bromma den 11 december?

– Nej. Det var ingenting jag visste och jag får erkänna att vare sig det är Säpo, försvaret eller en polare som erbjuder sig skjuts med bil, plan eller tandemcykel så brukar jag inte ifrågasätta parkeringen utan dyka upp i tid på den plats jag tillsagd att dyka upp.

Men är det inte ditt eller din stabs ansvar att känna till sådana här detaljer, särskilt när det rör sig om flygningar som orsakar en massa utsläpp i onödan?

– Vilken detalj menar du? Var planet stod parkerat?

Ja, att det fanns en möjlighet för dig att åka till Arlanda i stället?

– Jo. Jag hade jättegärna åkt till Arlanda om någon hade bett dig mig göra det.

Behöver ni ändra rutinerna?

– Jag tycker jag att både regeringskansliet och Försvarsmakten ska ta maximal miljöhänsyn i alla beslut och jag har inget emot att åka till Arlanda om någon ber mig om det. De gånger jag flyger är det ofta från Arlanda.

Men kommer du agera på något sätt för att det här inte ska hända igen?

– Jag tror nog att man kommer se över rutinerna efter det?

Tror?

– Vad jag förstår så är det Försvarsmakten som beslutar om de här frågorna och jag har inte beslutsmakt över Försvarsmakten men jag tror nog att man kommer se över rutinerna.

Men du tänker inte driva frågan?

– Jo, jag driver frågan att alla myndigheter ska ta maximal miljöhänsyn i alla sina beslut, också flygningar.

Vem beställde den här mellanlandningen på Bromma? Någon måste ju ha sagt till piloten att flyga dit?

– Regeringskansliet har bokat en resa till mig med statsplanet och jag har inte beordrat och vad jag förstår inte heller regeringskansliet att mellanlanda på Bromma. Hade jag vetat att jag kunde åka till Arlanda så hade jag gärna gjort det. Det är det jag brukar göra.

Hur ser du på att extra flygbränsle har förbrukats?

– Det är ju jättedumt såklart. Jag tycker såklart som alla andra att det verkar dumt och att försvaret precis som alla andra myndigheter ska ta maximal miljöhänsyn i alla sina beslut, försvaret och regeringskansliet.

Hur rimmar det med att S och MP vill lägga ner Bromma?

– Ja, hade Bromma redan varit stängt hade ju planet fått gå från Arlanda och det hade ju varit jättebra.

– Om det här planet lika gärna hade kunnat flyga från Arlanda säger det en del om andra flygningar också.

Men nu har du ju flugit från Bromma?

– Jag åkte dit de sa till mig att åka på den tiden de sa till mig att åka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.