Fridolin: "Dagar då förskolan är stängd"

– Det är inte så att jag har haft personal som barnvakt, men jag har haft barn med mig på jobbet, säger Gustav Fridolin.
Foto: Jarno Kuusinen

WILLMANSTRAND. Utbildningsminister Gustav Fridolin talar nu för första gången om uppgifterna att en tidigare språkrörssekreterare inom Miljöpartiet uppmanades vara barnvakt åt hans barn.

Han medger också att han fått barnvaktshjälp i hemmet - av en medarbetare.

- Vid ett tillfälle när min dotter var sjuk var en medarbetare hemma hos mig och hjälpte till som barnvakt. Det ska jag förmånsbeskattas på det här årets deklaration.

Men Gustaf Fridolin vill inte berätta vem som var barnvakt.

Expressens politiske reporter Niklas Svensson har avslöjat att Åsa Romsons tidigare språkrörssekreterare har lämnat in en stämningsansökan på över en halv miljon kronor till Stockholms tingsrätt. Hon hävdar att behandlats felaktigt och utsatts för diskriminering.

Den tidigare språkrörssekreteraren hävdar också att hon har erbjudits att vara barnvakt åt utbildningsminister Gustav Fridolins barn - vilket också bekräftas av kanslichefen för Miljöpartiet i riksdagen.

Besök i Karelen

Gustav Fridolin, som sedan i tisdags morse har rest runt i Finland med kungaparet på statsbesök, bemötte under torsdagen första gången uppgifterna från den tidigare språkrörssekreteraren.

I Willmanstrand, eller Lappeenranta på finska i Södra Karelen, precis vid ryska gränsen, valde Gustav Fridolin att efter en presskonferens tillsammans med kungaparet, Finlands presidentpar Sauli Niinistö och Jenni Haukio samt utrikesminister Margot Wallström tala med  Expressen.

Gustaf Fridolin säger att han inte kan kommentera uppgifterna i stämningsansökan. Och vid det här tillfället säger han inte heller att han fått hjälp av en medarbetare i hemmet.

Han får frågor om han anser att den barnvaktshjälp han fått inte ska anses som skattepliktig.

Rent skattemässigt - använda personal som är avlönad för något helt annat som barnvakt. Hur tar man upp en sådan sak?

- Det är inte så att jag har haft personal som barnvakt, men jag har haft barn med mig på jobbet.

Men det har ju varit anställd personal som är avlönad för annat som har varit barnvakt åt ditt barn?

- Jag har haft barn med mig ibland på jobbet, det tycker jag är bra att man kan ha.

Inget som du känner att du borde ta upp som en löneförmån till Skatteverket?

- Nej, det är ingen som har påtalat det.

Du tycker inte det själv?

- Jag har haft barn med mig ibland på jobbet, det tycker jag är bra att man kan ha.

Efter den här intervjun i Finland ringer Fridolin själv upp Expressen redaktion för att berätta att han glömt säga att en medarbetare varit barnvakt åt honom i hemmet under förra året.

Expressen söker sedan honom på telefon.

- Vid ett tillfälle när min dotter var sjuk var en medarbetare hemma hos mig och hjälpte till som barnvakt, säger Fridolin i den nya intervjun.

- Det ska jag förmånsbeskattas på det här årets deklaration.

Vem var barnvakten?

- En medarbetare i partiet.

Vem är medarbetaren?

- Jag vill inte namnge den medarbetaren, men det var en anställd i partiet.

Tycker du att det var lämpligt?

- Jag hade ett möte jag var tvungen att vara på. Vi var tvungna att lösa den situationen.

Varför berättade du inte detta vid intervjun tidigare i dag?

- Helt enkelt, jag hade glömt det.

Vid den första intervjun kommenterar Gustaf Fridolin stämningsansökan helt kort. Han talar sedan som svårigheterna med barnpassning.

- Det finns en person som har lämnat in en stämning mot regeringskansliet och det innebär att jag är förhindrad att uttala mig om det som finns i den stämningsansökan så det kan jag inte kommentera.

Förskolan stängd

- Det jag däremot kan säga är att även ett språkrör har dagar då förskolan är stängd och jag är glad att jag kan ha det här jobbet också som småbarnsförälder. Och då har det hänt att Charlie har varit med. På sådana här intervjuer och i bland utanför rummet när möten har ägt rum och den både ena och andra har ryck in och hjälpt till.

Hur ofta har det förekommit?

- Hur ofta förskolan är stängd? Det är väl någon planeringsdag då och då. Ibland lyckas man lösa det genom någon mormor eller någon granne. Och ibland har man med sig sitt barn.

- Jag är väldigt glad att jag är med i ett parti där det är möjligt att ha ett sådant här uppdrag även som småbarnsförälder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.