Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida Stranne: Det här avgör allt för Joe Biden

USA:s kommande president ser fram emot en andra spruta.
Forskaren och USA-experten Frida Stranne.
Foto: PETER KNUTSON
Tillträdande president Joe Biden.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Den 5 januari är det dags för senatorsval i delstaten Georgia i USA. Forskaren och USA-experten Frida Stranne berättar vad valet innebär.

Vilken betydelse har senatorsvalen i Georgia?

Det går inte att nog understryka betydelsen av det här valet. Det avgör nämligen huruvida Biden som president ska kunna genomföra sina politiska förslag eller inte. Och för Republikanerna handlar det, på samma sätt, om deras möjligheter att kunna bromsa reformprogram som de inte vill ha. För att nya lagar ska kunna drivas igenom i USA måste båda ”husen” i kongressen rösta ja till ett förslag, det vill säga både senaten och representanthuset. Har samma parti majoritet i båda dessa kamrar så blir det betydligt enklare, men om det är olika majoritet öppnar det för tvister och att partierna bromsar varandras förslag. Valet i Georgia handlar om två senatsplatser som kommer att avgöra om Republikanerna eller Demokraterna kommer att få majoriteten i senaten och därmed om Biden ska kunna driva sin politik framgångsrikt eller inte. Senaten är också den instans i USA som godkänner presidentens alla utnämningar till olika viktiga poster såsom ministrar, ambassadörer och federala domare och domare till Högsta domstolen. Det är på det viset ett mäktigt organ på mer än ett sätt. Vinner Demokraterna majoritet innebär det att Bidens olika utnämningar kommer att godkännas medan det inte är lika självklart om Republikanerna behåller majoriteten. 

Finns inga andra möjligheter för Biden att få igenom sina politiska ambitioner?

Jo, han kan använda sig av så kallade presidentdekret (executive orders). Om han utfärdar sådana så behövs inte kongressens godkännande. Det kan inte göras inom alla områden, men tillräckligt mycket för att saker ska kunna hända. Exempelvis skrev president Barack Obama på en rad sådana på miljöområdet under de år han inte hade kongressen med sig. Det är dock sårbart på det sättet att så fort nästa president tillträder kan han/hon välja att riva dessa dekret och skriva nya. Det var också precis vad som hände med Obamas miljöregleringar när Donald Trump tillträdde. Det innebär att företag och myndigheter inte kan jobba långsiktigt utifrån den typen av lagar. Men eftersom kompromisser har blivit så ovanliga i kongressen i dag på grund av polariseringen så är det en vanlig utväg att ta ​till för presidenten. Kongressen kan dock bromsa effekten av vissa sådana beslut eftersom de har ansvar för den federala budgeten.

Hur brukar förhållandena i kongressen se ut?

Det varierar och det är inte ovanligt att en tillträdande president har majoriteten i kongressen med sig under en del av sin presidenttid men att detta sedan förändras i mellanårsvalet eller nästa presidentval. Det hände både Obama och Trump, som därmed fick igenom betydligt fler av sina politiska förslag sina första två år. Det var skälet till att Obama kunde driva igenom sjukvårdsreformen (Obamacare) 2010 och att Trump fick igenom sin stora skattereform 2017.

Vem har bäst chanser i Georgia den 5 januari?

Det ser ut att kunna bli jämnt men det är ändå mycket som talar för att Republikanerna kommer att vinna åtminstone en senator och det räcker för att de ska behålla majoriteten i senaten. Georgias elektorsröster gick visserligen till Biden (han vann den delstaten), vilket signalerar att delstaten håller på att förändras i mer demokratisk riktning från att länge ha varit ett starkt republikanskt fäste. Men det finns därför starka republikanska rötter och en del av de väljare som valde att rösta på Biden för att man ville få bort Trump vill troligen se till att Republikanerna behåller sin majoritet i senaten för att hindra vänsterkrafter från att få inflytande. Allt handlar om vilket parti som får sina väljare att rösta - som vanligt. Det läggs nu flera miljarder dollar på kampanjer här, vilket visar hur angeläget partierna uppfattar det är att vinna. 

Hur har anklagelserna om valfusk i presidentvalet påverkat dessa val?

Ja möjligen kan det mobilisera fler Republikaner att verkligen rösta i det här valet för att just se till att bromsa Demokraternas framgångar i presidentvalet och deras möjligheter att få igenom sin politik. Vi får också se om det kommer att innebära oroligheter och samla folkskaror som på olika sätt manifesterar sitt missnöje över vad de tycker har varit ett orättvist val genom att försöka sabotera valproceduren på något sätt. Vi har sett uttryck för det på lite olika håll exempelvis när elektorerna skulle rösta och det laddade läget lämnar hela tiden farhågor för oroligheter. 

Hör Trump i läckt inspelning: ”Vill hitta 11 780 röster”

Donald Trump vädjade till Georgias republikanske valtopp att ”hitta” röster för att kunna vända valresultatet i delstaten: ”Det finns inte en chans att jag förlorade i Georgia” .

Joe Bidens segertal: ”Dags att vända blad”

Se Bidens segertal efter att elektorerna röstat fram honom till nästa president i USA.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.