Frida kommer föda i en pool hemma – utan barnmorska

Allt fler har blivit gravida under juni och juli
Många i hennes omgivning tycker att hon är modig. Men det finns också de som oroar sig för att något ska gå fel berättar Frida Hjärtström.
Foto: Linda Eliasson
”Det här är det naturliga,” säger Frida Hjärtstöm om sitt val att föda hemma.
Foto: Linda Eliasson

I morgon är Frida Hjärtström, 32, beräknad att föda sitt andra barn. 

Men hon kommer att göra det i hemmet – utan barnmorska. 

– Det känns väldigt, väldigt tryggt. Jag vill föda med människor jag känner och älskar. Det kommer att ge mig så mycket styrka, säger hon. 

Slemproppen har gått och Frida Hjärtströms känsla är att sonen med arbetsnamnet Love kommer att födas på beräknat datum. Det vill säga i morgon, måndagen den 10 augusti.

Men förlossningen kommer inte att ske på sjukhus, utan hemma i Västerås.  

– Poolen är uppblåst och tanken är att jag ska föda i den, det kommer vara tryggt, det kommer vara lugnt, säger Frida Hjärtström. 

På en gång när hon blev gravid med det andra barnet kände hon att hon ville föda hemma.

– Det var ganska enkelt, med min första var vi på sjukhus och för min del var det ganska traumatiskt.

– Det var väldigt stressigt och jag hade svårt att skapa en trygg plats i mig själv och i miljön som var. Det var en väldigt stressig kväll på sjukhuset och jag är väldigt inkännande. 

”Det har stärkt vår relation”

Hennes man Rikard Hjärtström höll inte med till en början och när planen på att ha en barnmorska sprack behövde han lite tid att landa. Fridas trygghet i beslutet smittade av och nu är de båda peppade. 

– Det har stärkt vår relation och det kommer att stärka vår relation ännu mera under processen, säger hon.

På plats under förlossningen har hon ingen barnmorska men däremot två vänner, en som är doula och en som håller på att utbilda sig till det. 

Doula

Ordet kommer från grekiska och kan översättas till tjänarinna. Doula är en icke-medicinsk person som stöttar en födande kvinna och hennes eventuella partner under förlossning, både emotionellt och fysiskt vid behov, exempelvis genom att ge råd om positioner, andning och massage. Fenomenet har en lång tradition men är fortfarande relativt ovanligt i Sverige.

Viktigt att känna in kroppen

Frida tycker det känns skönt att inte behöva lämna hemmet. 

– Det handlar om att känna in min kropp vara i kroppen och inte i huvudet. Det känner jag att där är jag nu, säger hon.

Frida har försökt göra det så mysigt som möjligt runt poolen där det är tänkt att hon ska föda.
Foto: Privat

Socialstyrelsen har ingen generell rekommendation kring hemförlossningar. De varken avråder eller rekommenderar kvinnor att föda hemma, skriver SVT Västmanland som var först att uppmärksamma Frida Hjärtströms hemmafödsel 

Däremot avråder myndigheten från att föda utan legitimerad personal.

– Om man inte har kunnig och van personal närvarande vid en förlossning så ökar risken för komplikationer, säger Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till SVT.

Åker in om det behövs

Går något fel som att Frida Hjärtström skulle börja blöda väldigt mycket eller att orken tar slut kommer hon att åka in.

– Jag ser det inte som ett misslyckande, det är bara att acceptera.

Kvinnan fick möta sin bebis först veckor efter förlossningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.