Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Frida Boisen: Gina Dirawi är framtiden

Superstjärnan Gina Dirawi tar plats i rampljuset och gör skillnad.
Foto: Cornelia Nordström
Foto: Frida Boisen. Foto: Ylwa Yngvesson

Hon är Gina Dirawi. One of a kind. Som stod för årets största succé 2012. Som vann en Kristallen för årets kvinnliga programledare efter sin bejublade insats som programledare för "Melodifestivalen". Men Ginas resa som superstjärna har bara börjat.

För tonåringarna har Gina Dirawi, 22, varit en superstjärna länge. Hon vann Veckorevyns Blog Awards redan 2010 som "roligast i Sverige". Och för Sveriges unga har hon i åratal verkat som maktfaktor, opinionsbildare, inspiratör och idol.

Alltså, vi pratar maktfaktor av gigantiska mått. Som  i dag har fler än 16 miljoner träffar på sina Youtube -  videor. 16 miljoner! Ofattbart mycket. En siffra som  får vilken politiker eller artist som helst att rodna av avund. Snart lär hon ha dubbelt så många träffar som antal invånare i Sverige.

Men för den vuxnare delen av befolkningen, slog Gina Dirawi igenom den 4 februari i år, i det största underhållningsprogram som vi har i Sverige. Som en av tre programledare, för "Melodifestivalens" deltävling i Växjö, stod hon oberörd, naturlig, äkta och närvarande i strålkastarljuset, bredvid några av Sveriges största artister: skådespelerskan Helena Bergström och sångerskan Sarah Dawn Finer. Och Gina lös lika starkt som sina scensystrar. Till synes från ingenstans hittade hon på några sekunder nyckeln till Svenssons hjärtan. Precis som Björn Gustafsson, några år tidigare.


Såhär i efterhand känns det lika självklart som absurt att Gina Dirawi slår igenom i glittrig schlagerklänning.

Absurt för att hon driver frågor som handlar om djupaste allvar. Absurt för att hon berättat om hur hon slängt sig över sin lillebror för att skydda honom när en bomb exploderade alldeles utanför lägenheten i Bagdad. Absurt för att hon är en av Sveriges största och viktigaste röster mot främlingsfientlighet, mot rasism, för jämställdhet och förståelse.

Självklart för att allvar och humor, djup och paljetter så klart kan bo i samma person, samtidigt. Självklart, för att hon är en multitalang, en fantastisk entertainer, en enorm stå upp-komiker, som för några år sedan ställde sig i badrummet, satte kameran på videoläge och hittade på en massa karaktärer som gick loss om sina fördomar: Invandrare om sina fördomar mot svennar, svennar om sina fördomar mot invandrare. För att humorn är hennes ständiga vapen mot trångsynta fördomar. För att hon tror att skrattet är den väg som biter bäst. För att hon som tonåring tröttnade på att svara på frågor som att "ska din pappa gifta bort dig?" och "är alla muslimer självmordsbombare?" För att det till slut helt enkelt blev lättare att bara skämta om det. Och visst är skrattet förmodligen den mest effektiva vägen in på riktigt, när vi ska se oss själva och våra skitiga fördomar i ögonen.

För mig är Gina Dirawi inte bara en frihetskämpe utan också den nya svenska drömmen. En stjärna som vuxit fram ur den nya mediedemokratin. Gina Dirawi är en milstolpe i  ett  historiskt paradigmskifte - där makten tar ett gigantiskt kliv tillbaka till folket.


Om vi ser det hela ur ett historiskt perspektiv var det i tusentals år kungar och diverse präster som var förbehållna rätten och makten att förkunna ordet för oss andra. Förstås mer eller mindre uteslutande män. De senaste hundra åren har gemene mans och kvinnas rätt att få yttra sig och påverka tagit gigantiska kliv. Men ändå. Makten som opinionsbildare har främst legat hos politiker och journalister. Fram till nu. För det bästa med internet och sociala medier är Gina Dirawi. Att vem som helst, bara du är tillräckligt rolig, smart, angelägen, kan bli en (snart) global superstjärna. På egna meriter, via en egen plattform, en egen blogg, egna klipp på Youtube. Utan internet, vem hade gett chansen till en troende muslimsk tjej från Sundsvall, som knappt hade fyllt 20? Oavsett hennes kvaliteter.

Något som jag älskar hos Gina Dirawi är hennes vilja och driv. Att hon vågar säga att hon vill bli stor. Så totalt antimellanmjölksjante det kan bli. Som en av hennes största före- bilder sa till henne under uppväxten:

- Jag vill att du ska bli historisk. Du ska bli stor. Som Martin Luther King och Malcolm X. Du ska göra något gott för samhället. Kämpa för svenskar och icke-svenskar. För muslimer och ickemuslimer. Gå din egen väg så länge din avsikt är rätt.

Så sa Ginas farfar, imam i Sundsvall, till Gina, berättar hon i sitt "Sommar"-program i Sveriges Radio P1, 2011.

Och hon berättar att hon delar samma dröm: Hon vill göra skillnad.

Och det gör hon.

I går hade Gina Dirawi 67 149 följare på Twitter. Som en parallell kan vi jämföra Gina med två kvinnor i regeringen:

Catharina Elmsäter-Svärd (M) infrastrukturminister har 4 393 följare.

Annie Lööf (C) näringsminister har 16 608 följare.

Den enda minister som slår Gina i Twitterräckvidd är Carl Bildt. Men lägger vi till Ginas 132 000 (!) följare på Instagram, ja då ligger till och med utrikesminister Calle Bildt, med världen som spelplan, hopplöst efter i räckvidd. Och ingen nu verksam svensk politiker har haft 16 miljoner träffar på Youtube. Tvåan är väl SD-politikern Erik Almqvist & co med järnrörsattacken. Filmer som fått över 100 000 träffar på Youtube. Inte för att det är någon tävling. Men det säger något om hur stor Gina Dirawi är.


Lika stor som Gina är, lika kontroversiell är hon då och då. Som senast för ungefär en månad sedan då hon bloggade om boken "Är världen upp och ner", skriven av antisemiten Lasse Wilhelmson. Hon tog senare bort inlägget, och hänvisade till att hon inte hade koll på författaren och att hon bara hade läst tio sidor ur boken.

Jag tror henne. Det gör SVT:s vd Eva Hamilton också, säger hon. Men hon sa ändå i en SvD-intervju att hon blev "stenarg" på Gina. Och att SVT ska "bygga en liten skyddsmur" runt Gina. Hmm. Intressant. Låter som någon slags hjälpsam munkavle. Lycka till, tänker jag, och undrar om skyddsmuren i själva verket är någon slags barriär mot att låta Gina få ett större ansvar i SVT.

För vad händer med vår nya superstjärna 2013? Ja, vi vet redan att hon gör comeback som (för SVT fantastisk och samtidigt ofarlig) programledare för Melodi -  festivalen, bredvid dubbeltvåan Danny Saucedo. Men mer då? Egentligen är det en stor gåta att SVT eller annan valfri tv-kanal inte gjort det självklara: erbjudit Gina en riktig pratshow, inte bara på  webben, utan ett nytt, eget, program, med allvar och skratt, på bästa sändningstid. Varför inte?

När "Bolibompa"-barnen växer ifrån julkalendern återvänder de inte till SVT förrän de själva börjar närma sig 30. Dagens 20-åringar är ett stort svart hål för public service. Varför inte ge vår nya generations största superstjärna ett program som inte bara handlar om paljetter, stjärnor och sång. Utan om de stora frågorna. Det programmet skulle jag vilja se. Det skulle också vara att ta unga på allvar.

För framtiden är här. Hon heter Gina Dirawi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.