Frida Trönnberg från Linköping blev mamma för första gången i slutet av april 2018. Men den första tiden som nybliven mamma blev inte som hon hade tänkt sig.
Under förlossningen hade Frida nämligen fått stora skador på underlivet. Skadorna klassades som grad tre, på en fyragradig skala.
– Det sprack i mellangården och ändtarmsmuskulaturen och djupt inne i slidan. Så tre timmar efter min förlossning blev jag opererad. Bara det var en chock för mig. Läkaren sa att det var en mycket komplicerad operation.
”Som att ha en kniv där nere”
Efter operationen hade Frida väldigt ont. En smärta som inte avtog med tiden, utan snarare försämrades. Hon beskriver känslan som att ”ha en kniv där nere”.
– Det var ju mitt första barn så jag visste inte hur det skulle kännas. Jag tänkte väl att det kanske var så här det skulle vara. Men jag hade så fruktansvärt ont och kunde knappt gå eller sitta.
Sex veckor efter förlossningen och operationen gick Frida på efterkontroll. Då trodde hon att läkaren skulle kunna se vad som var fel. Men i stället fick Frida höra att ”allt såg bra ut”.
– Jag skulle fortsätta med mina knipövningar, det var det rådet jag fick.
Månaderna gick, men Frida började må allt sämre. Smärtorna i underlivet avtog aldrig och Frida hade svårt att umgås med sin dotter. Det gjorde ont att gå barnvagnspromenader och traumat från förlossningen gjorde sig hela tiden påmind.
– Jag sökte hjälp hos vården flera gånger. De uppmanade mig till att uppta samlivet med min sambo och att jag skulle fortsätta med knipövningar. Förutom den fysiska smärtan så mådde jag jättedåligt psykiskt. Det var hemskt att inte få hjälp.
Hade självmordstankar
Efter ett halvår uppsökte Frida psykiatrin. Där blev hon diagnostiserad med posttraumatisk stressyndrom och fick utskrivet antidepressiva. Men smärtorna i underlivet gick inte bort.
Under en period mådde Frida så dåligt att hon funderade på att ta sitt liv.
Fem månader efter sin förlossning planerade hon sin dödsdag.
– Smärtan gjorde att jag mådde så himla psykiskt dåligt. Det var mycket ångest kring moderskapet och allt jag hindrades från att göra. Då tänkte jag att ”hellre att hon har en jättebra pappa. Än en mamma som är stressad, deprimerad och mår dåligt”.
Fick till slut hjälp
Mår du dåligt? Hit kan du vända dig
Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.
Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig.
Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.
En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.
Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.
Självmord är ofta impulshandlingar.
Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.
Bris: 116 111, bris.se.
Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.
Jourhavande präst: Nås via 112.
Mind: chatt på mind.se
Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101
Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.
Röda Korset: redcross.se.
Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se
SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.
Telefonjouren: 08-34 58 73.
Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.
Vändpunkten kom i slutet av 2018, när Frida började göra efterforskningar på nätet om förlossningsskador. Där fick hon höra talas om läkaren Eva Uustal som är expert på förlossningsvård.
– Hon tittade i fem minuter sen kunde hon konstatera att jag hade tre trasiga muskler som inte satt fast i mellangården, skadad bindväv mellan slida och tarm och revor i djupare delen av bäckenbottenmuskulaturen.
– Jag hade med andra ord stora skador i muskulaturen.
I mars 2019 blev Frida opererad – med goda resultat.
– Operationen blev väldigt lyckad. Och efter den började jag rehabilitera mig själv med yoga och ett eget program med övningar.
”95 procent återställd”
Fridas besök hos läkarna utreds just nu av IVO, inspektionen för vård och omsorg.
I dag känner Frida att hon är ”95 procent återställd”. Hon kan träna, lyfta upp sin dotter och känner sig lycklig.
Nu hjälper hon själv kvinnor med rehabilitering av bäckenbotten via sitt Instagram och Facebook-konto ”helt underliv. Hon är också ambassadör för mag- och tarmföreningen, där hon under tre år ska jobba med ett projekt som rör förlossningsskador.
– Jag känner på något sätt att mina trauman har lett till något större. Jag förstår att alla inte kan känna så. Men jag känner att jag gör något viktigt för alla de kvinnor som gått igenom det jag har gjort.
– Jag har en fantastisk relation till min dotter och mitt liv är bra igen.