Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Frias från barnvåldtäkt – efter tio år i fängelse

I dag friades mannen från alla anklagelser om våldtäkt på sin dotter.
Foto: Gisela Svedberg

Den 66-åriga mannen hade suttit i fängelse i tio år för att ha våldtagit sin dotter.

Idag frias han av hovrätten från alla anklagelser om flera grova våldtäkter - och blir den som har suttit längst i fängelse för en felaktig dom i modern tid i Sverige.

– Det är så obegripligt. Man funderar på vad vi har för rättsystem, säger en vän till mannen till Expressen.se.

2002 dömde Västmanlands tingsrätt mannen till tio års fängelse för grova våldtäkter och våldtäkt av hans dotter. Året därpå gjorde Svea hovrätt samma bedömning, men skärpte straffet till 14 år. 

Det efter vittnesförhör och målsägandens berättelse om övergreppen.

Den i dag 66-åriga mannen hade, enligt tingsrätten och hovrätten, brutalt våldtagit sin dotter upp till 200 gånger mellan 1983 och 1990. Han skulle också ha torterat flickan, som första gången var nio år gammal, med cigaretter och rakblad.

Nu släpps han efter tio år i fängelse. Förra året beviljade Högsta domstolen mannen resning, efter att mannen anfört nya omständigheter och bevis. Då hade han 2012 tidigare frigivits villkorligt.

Kan ge miljoner i skadestånd

Han är nu den svensk som suttit längst i fängelse efter en felaktig dom i modern tid, enligt vad hovrätten nu anser.

– Han är lättad. Det här sätter punkt för en lång och svår resa för hans del. Nu kan han börja blicka framåt och vi kan börja arbeta med ett ersättningsanspråk, säger mannens advokat Thomas Olsson till Expressen.se.

Dagens frikännande kan komma att ge flera miljoner kronor i skadestånd från staten. Thomas Olsson menar att det är för tidigt att säga något om vilket anspråk de kommer att göra.

– Vi ska sätta oss ner på måndag och arbeta med det. Men det är klart att det kommer röra sig om avsevärda summor pengar, säger Olsson.

"Tycker det är fruktansvärt"

Robin Söder, som arbetar på advokatbyrån Försvarsadvokaterna, är kvinnans målsägandebiträde. Han talade kort efter beskedet med sin klient.

– Jag talade med henne i dag, fredag, och att hennes pappa nu har friats är en svår upplevelse för henne, säger Robin Söder till Expressen.

– Hon tycker att det känns fruktansvärt. Och det beror på att hon har blivit utsatt för de här sakerna när hon var ung.

Hur är hennes förhållande till pappan?

– De har ingen kontakt alls, det har de inte haft sedan rättsprocessen inleddes i början av 2000-talet.

Hur mår kvinnan?

– Inte så jättebra, säger Robin Söder.

Säpo inkopplade

Till grund för Högsta domstolens beviljande om resning låg att kvinnan kommit med nya anklagelser om sexuella övergrepp 2007 - men polisen menade att de uppgifterna inte stämde. 

Advokat Thomas Olsson har tidigare uppgett för Aftonbladet att Säpos spaning på kvinnan till slut avslöjade att uppgifterna inte stämde. Något åklagaren Zilla Hirsch menar är ett missförstånd. Målsägande hade berättat för sina terapeuter att en av gärningsmännen var polis. När terapeuterna sedan polisanmälde händelsen blev den föremål för centrala utredningar.

– Det ligger på den enheten, och de bestämmer sig för att göra en spaning mot målsägande eftersom hon säger att övergreppen är pågående. Då tror jag att de har lånat spaningspoliser från Säpo, så Säpo har inte varit inblandat i det här. Det ligger inte i deras arbetsområde, säger Hirsch.

Säpo kan inte kommentera det enskilda fallet, men pressekreterare Fredrik Milder säger:

– Vi uttrycker oss sällan om enskilda ärenden, men det är så att Säkerhetspolisen kan biträda polisen med till exempel spaning rent generellt.

Hur den spaningen går till och vilken roll Säpo har kan han inte uttala sig om.

Vittnen saknades

Zilla Hirsch var den som öppnade utredningen igen, bland annat på grund av att det av att det saknades vittnen till själva övergreppen och att den rättsmedicinska undersökningen gjordes för långt efter, 2001 och 2002, enligt domen. Efter det hade kvinnan fött två barn, skriver man också i domen.

– För mig var inte det så konstigt, eftersom den tidigare utredningen hade tio år på nacken. Och bevisning är en färskvara. För att vi ska kunna ta ställning till vad har jag för bevisning nu, då måste jag titta på den igen, säger Zilla Hirsch.

Dotterns berättelse om de många övergreppen låg till grund för att han fälldes i tingsrätten. I utredningen hade man förhört såväl släktingar, som skolpersonal, barnmorska och terapeuter.

– Jag har läst förhören i förundersökningen, men de är väldigt kortfattade och går egentligen inte in på de detaljer som vi i dag skulle ha frågat om. Egentligen hade inte målsägande sagt något konkret till någon, möjligtvis en person, säger Hirsch.

Svagare berättelse

I domen menar man att en del i den bristande bevisningen är att vittnesmålen av det som kvinnan berättat kommer från andra än närmast anhöriga.

"Av stor betydelse i detta sammanhang är att de flesta övergreppen ska ha skett i rummet som målsäganden delade med sin syster, men utan att systern märkt något", skriver hovrätten i domen.

Man har även hört kvinnan igen vid sex tillfällen. 

– Hennes berättelse bedöms mycket svagare efter att den har ändrats och det har tillkommit saker, säger Zilla Hirsch.

En ny rättsmedicinsk undersökning har också genomförts, där åklagaren liksom hovrätten menar att det inte går att säkerställa att de dokumenterade skadorna kom av övergreppen. 

I domen från i dag går att läsa att man bedömt att trovärdigheten nu kan ifrågasättas och att avsaknad av stödbevisning gör att "den befintliga bevisningen inte är tillräckligt stark för att en fällande dom ska kunna förväntas". Kvinnan står dock fast vid att det hon berättat stämmer.

Fakta: Dömdes till 14 års fängelse

• Mannen dömdes den 17 maj 2002 av Västmanlands tingsrätt till tio års fängelse för våldtäkt och grov våldtäkt.

• Året därpå, den 28 februari 2003, skärpte Svea hovrätt domen till fjorton års fängelse. Han dömdes också att betala 425 000 kronor i skadestånd till sin dotter.

• Den i dag 66-årige mannen frigavs villkorligt från fängelset i juni 2012, enligt principen om frigivning efter två tredjedelar av strafftiden.

• Högsta domstolen beviljade resning den 24 maj 2013.

• Riksåklagaren (RÅ), som också har gått genom fallet, anser tvärtemot HD att det inte finns skäl för att bevilja resning. Det som dottern har berättat om på senare år betyder inte att hennes tidigare berättelse inte är tillförlitlig, anser RÅ.

• Ingen felaktigt dömd person i Sverige i modern tid har avtjänat ett så långt straff som 66-åringen. Den som fått mest – 10,2 miljoner kronor – var Joy Rahman, som satt åtta år i fängelse för ett mord han senare friades från 2002.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.