Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Friades för våldtäkt 2011 – nu dömd efter ny bevisning

En 64-åring friades för våldtäkt 2011 Svea hovrätt – men med hjälp av ny DNA-bevisning beviljades fallet resning.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
I dag dömdes mannen till fängelse i ett år och åtta månader.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL

En 64-åring friades för våldtäkt 2011 i Svea hovrätt – men med hjälp av ny DNA-bevisning beviljades fallet resning av Högsta domstolen. 

I dag dömdes mannen till fängelse i ett år och åtta månader. 

”De förnyade DNA-analyserna har visat DNA från målsäganden på avigsidan av mannens kalsonger”, skriver Svea hovrätt i ett pressmeddelande

År 2010 åtalades mannen för att ha tvingat till sig orala samlag med ett barn i 14-årsåldern. Bland bevisningen fanns DNA från 64-åringens kalsonger. 

Mannen fälldes i tingsrätten, men friades i hovrätten då bevisningen i form av DNA var ett blandprov och inte gick att knyta till någon annan person än mannen. 

Men då tekniken utvecklats under åren genomfördes en ny undersökning 2019 som då kunde knyta den övriga delen av DNA-provet till målsägaren.

Ansökte om resning i fallet

Riksåklagaren ansökte därefter resning i fallet under förra året. Något som beviljades av Högsta domstolen, som även konstaterade i beslutet att den nya bevisningen hade lett till en fällande dom.

Och under fredagen kom domen i Svea hovrätt. 

Hovrätten meddelade att 64-åringen döms till ett år och åtta månader i fängelse, vilket är lägre än de straff han hade fått om han fällts 2011. Detta förklarar hovrätten med att det gått så lång tid sedan gärningen begicks. Han döms därför till ett lindrigare straff än minimistraffet för våldtäkt mot barn.

”Mannen har i hovrätten lämnat en förklaring till dna-spåret, men förklaringen har lämnats i ett mycket sent skede och hovrätten anser att den inte är trovärdig”, skriver domstolen.

Pojke påkörd i Västerås

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.