Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Friades för mordet på Malin – förhörd på nytt

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
I november 1996 försvann då 16-åriga Malin Lindström spårlöst efter en bussresa och hon hittades sex månader senare mördad i ett skogsområde i Örnsköldsvik.
Foto: TV3
Den så kallade Malinmannen dömdes i tingsrätten för mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Han friades i hovrätten som konstaterade att det saknades teknisk bevisning.
Foto: TV3
Överåklagare Mats Svensson
Foto: Åklagarmyndigheten

Den man som först dömdes, men senare frikändes, för mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996 har hörts på nytt. Det rapporterar SVT.  

Under onsdagen förhördes mannen vars DNA har hittats på Malin Lindströms byxor. 

– Han har ingen förklaring till hur hans DNA har kunnat säkras på mordoffret, säger överåklagare Mats Svensson till SVT.

Den så kallade ”Malinmannen” dömdes i tingsrätten för mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Han friades i hovrätten som konstaterade att det saknades teknisk bevisning.

Under onsdagen hördes mannen på nytt rapporterar SVT Västernorrland

Enligt Mats Svensson, överåklagare i målet, var förhöret kort. 

– Han säger sig inte ha någon förklaring till att han är knuten till spermafläcken på Malins byxor, att hans DNA finns på mordoffret, säger Mats Svensson till SVT.

Fick fram DNA-profil

Som Expressen tidigare berättat om kunde Nationellt forensiskt centrum, NFC, utvinna en DNA-profil ur spermafläcken som fanns på Malins byxor – 25 år efter hovrättens friande dom. 

Och trots ett par bakslag kunde den DNA-profilen matchas mot den tidigare dömde mannen, genom att hårstrån och blod som tagits av den misstänkte på 90-talet fanns sparade på Uppsala universitet. 

Mats Svensson har tidigare till Expressen sagt att den nya bevisningen är ”väldigt stark”.

– Jag kan inte bedöma hur Högsta domstolen kommer att se på detta. Jag kan bara konstatera att det är en väldigt stark bevisning som finns mot honom nu.

Ett besked från Högsta Domstolen om det blir resning eller inte väntas under det första halvåret 2022. 

Mördade Malins pappa: Analysera DNA-provet

Inslaget är från 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.