Veronica,31, och Fredrik Holm, 37 gick fria från misstankar om barnmisshandel. Men trots att flera experter ställt sig på deras sida har de inte fått barnet tillbaka.Veronica,31, och Fredrik Holm, 37 gick fria från misstankar om barnmisshandel. Men trots att flera experter ställt sig på deras sida har de inte fått barnet tillbaka.
Veronica,31, och Fredrik Holm, 37 gick fria från misstankar om barnmisshandel. Men trots att flera experter ställt sig på deras sida har de inte fått barnet tillbaka.
Expressen har sökt den ansvariga läkaren, som i rättsintyget hänvisar till sitt medlemskap i Mio-gruppen. Gabriel Otterman och Olof Flodmark, som båda var drivande i Mio-gruppen, har inte velat kommentera. Foto: Sven-Olof AhlgrenExpressen har sökt den ansvariga läkaren, som i rättsintyget hänvisar till sitt medlemskap i Mio-gruppen. Gabriel Otterman och Olof Flodmark, som båda var drivande i Mio-gruppen, har inte velat kommentera. Foto: Sven-Olof Ahlgren
Expressen har sökt den ansvariga läkaren, som i rättsintyget hänvisar till sitt medlemskap i Mio-gruppen. Gabriel Otterman och Olof Flodmark, som båda var drivande i Mio-gruppen, har inte velat kommentera. Foto: Sven-Olof Ahlgren

Friade – men barnet får de inte tillbaka

Publicerad

Veronica,31, och Fredrik Holm, 37 gick fria från misstankar om barnmisshandel.

Men trots att flera experter ställt sig på deras sida har de inte fått barnet tillbaka.

Enligt läkarna ska någon hållit i barnets ben, snurrat runt honom och slagit honom mot ett hårt underlag.

Skakat honom och sparkat på honom. Veronica,31, och Fredrik Holm, 37, misstänktes för barnmisshandel.

Pojken hade revbensfrakturer, en nyckelbensfraktur, en lårbensfraktur och en underbensfraktur. Men när familjen privat lät granska sonens PKU-prov, blodprovet som tas på alla barn i samband med förlossning, visade det sig att pojken liksom flera andra fall hade ett mycket lågt d-vitaminvärde med stor risk för benskörhet. Tre experter vittnade om det inte fanns några tecken på misshandel i fallet. Det var överläkaren Göran Högberg, specialist i psykiatri, David Ayoub, amerikansk specialist på benskörhet och röntgenspecialisten Julie A. Mack. Men läkaren från Mio-gruppen var säker på sin sak:

"Baserat på tillgänglig litteratur och mina egna kunskaper och erfarenhet, kan jag inte dra någon annan slutsats än den i rättsintyget nedskrivna, nämligen att skadorna uppkommit till följd av kraftigt våld vid minst två tillfällen.".

"Vill ha en hel familj"

När polisen granskade fallet kunde ingen bevisas som skyldig och paret gick fria. Barnet har de inte fått tillbaka.

– Socialtjänsten säger att de vill ha ett erkännande så har de något att arbeta med. Jag vet inte hur jag ska komma runt det här, säger Veronica.

– Jag vill ha en hel familj igen.

Expressen har sökt den ansvariga läkaren, som i rättsintyget hänvisar till sitt medlemskap i Mio-gruppen. Gabriel Otterman och Olof Flodmark, som båda var drivande i Mio-gruppen, har inte velat kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag