Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fria till din kille - mejla Expressen

Kerstin "Tette" Bröms friade till sin sambo Peter i tidningen. På söndag kan du fria - i Expressen.
Foto: MARTINA MARTINA

Kerstin, 27, tog chansen och friade till sin sambo Peter i tidningen.

Nu kan du göra samma sak.

På söndag är det skottdag och då är det kvinnorna som friar - direkt i Expressen.

Mejla till: fria@expressen.se

Kerstin "Tette" Bröms från Vikarbyn i Dalarna, överraskade sin sambo med ett frieri. På förstasidan i lokaltidningen kunde sambon Peter Loman, 30, se sin sambo på bild när hon ställde frågan "Vill du gifta dig med mig?". - Det gick bra, skrattar Tette. Han sa ju ja!  Nu uppmanar hon andra kvinnor att pröva hennes metod. - Absolut! Har man gått i sådana funderingar är det bara att köra på, det är inget att fundera över. I år är det skottår och då är det kvinnornas tur att fria. Själva frieriet ska ske på skottdagen som infaller på söndag. Och du kan göra det i Expressen. 

Skottdagen & skottåret

Skottdagen infaller enligt den julianska kalendern den 24 februari. Sedan 1500-talet använder vi den gregorianska kalendern, vilket innebär att vart fjärde år infaller en extra dag den 29 februari. I dag kallas denna dag skottdagen. Skottårets funktion är att hålla fast årstiderna. Jorden går inte runt solen på exakt 365 dygn.

Skottdagsfrieriet

Bodil Nildín-Wall, forskningschef på Språk- och Folkminnesinstitutet (SOFI): - Det finns en tradition att kvinnor friar på skottdagen. Förmodligen har det startat som en rolig grej i England eller USA. Förr var det otänkbart att kvinnor friade. Lite på skämt gav man sedan kvinnorna en egen dag för frieri, skottdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.