Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fria till din kille - mejla Expressen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kerstin "Tette" Bröms friade till sin sambo Peter i tidningen. På söndag kan du fria - i Expressen.
Foto: MARTINA MARTINA

Kerstin, 27, tog chansen och friade till sin sambo Peter i tidningen.

Nu kan du göra samma sak.

På söndag är det skottdag och då är det kvinnorna som friar - direkt i Expressen.

Mejla till: fria@expressen.se

Kerstin "Tette" Bröms från Vikarbyn i Dalarna, överraskade sin sambo med ett frieri. På förstasidan i lokaltidningen kunde sambon Peter Loman, 30, se sin sambo på bild när hon ställde frågan "Vill du gifta dig med mig?". - Det gick bra, skrattar Tette. Han sa ju ja!  Nu uppmanar hon andra kvinnor att pröva hennes metod. - Absolut! Har man gått i sådana funderingar är det bara att köra på, det är inget att fundera över. I år är det skottår och då är det kvinnornas tur att fria. Själva frieriet ska ske på skottdagen som infaller på söndag. Och du kan göra det i Expressen. 

Skottdagen & skottåret

Skottdagen infaller enligt den julianska kalendern den 24 februari. Sedan 1500-talet använder vi den gregorianska kalendern, vilket innebär att vart fjärde år infaller en extra dag den 29 februari. I dag kallas denna dag skottdagen. Skottårets funktion är att hålla fast årstiderna. Jorden går inte runt solen på exakt 365 dygn.

Skottdagsfrieriet

Bodil Nildín-Wall, forskningschef på Språk- och Folkminnesinstitutet (SOFI): - Det finns en tradition att kvinnor friar på skottdagen. Förmodligen har det startat som en rolig grej i England eller USA. Förr var det otänkbart att kvinnor friade. Lite på skämt gav man sedan kvinnorna en egen dag för frieri, skottdagen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.