Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Theresa May: Den fria rörligheten upphör 2019

Theresa Mays talesperson uppger att den fria rörligheten för EU-medborgare kan upphöra redan år 2019. Foto: MATT DUNHAM / AP TT NYHETSBYRÅN
Storbritannien röstade för att lämna EU förra sommaren. Foto: HANNAH MCKAY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den fria rörligheten för EU-medborgare till Storbritannien kommer att upphöra i mars 2019, enligt Sky News

Det uppger en talesperson för Storbritanniens premiärminister Theresa May, enligt kanalen. 

Att hålla kvar fri rörlighet efter Brexit skulle inte gå i linje med andan av folkomröstningen, rapporterar Reuters

Nyheten om att rörligheten upphör kommer efter några dagars het och offentlig debatt om vad som kommer gälla för immigrationen efter att man år 2019 lämnar den Europeiska unionen. Förra veckan sade finansminister Philip Hammond att det inte skulle bli några omedelbara ändringar av immigrations-reglerna, men det skjuts nu i sank när Mays talesperson i dag gick ut och sade att den fria rörligheten upphör 2019. 

Regeringen ska redan ha börjat reda ut detaljer kring EU-medborgarnas rättigheter till landet efter 2019, enligt RTE.

Tre miljoner berörs

Internationella handelssekreteraren Liam Fox har i en intervju med Sunday Times tidigare gjort klart att kontroll över de egna gränserna var ett av elementen man eftersökte i omröstningen.

– Fri rörlighet skulle enligt mig inte korrelera med det beslutet.

Hur ett eventuellt migrations-system skulle se ut efter 2019 är ännu oklart och väntas utformas under hösten tillsammans med IT-lösningar för registreringen av de drygt tre miljoner EU-invånare som bor i Storbritannien i dag. Det rapporterar The Guardian. 

Måste fortsätta "i princip"

Charles Grant på centret för europeisk forskning varnar dock för att den fria rörligheten i princip behöver fortsätta, även om det tekniskt sett tar slut och föreslår en lösning liknande den som Norge har.

– Med fyra vilkor som måste accepteras; fri rörlighet, betala in i budgeten och att följa EU-regler inkluderande Europa domstolens beslut, säger han till The Guardian.