Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fri entré på statliga museer återinförs

Den gratis entrén till statliga museer blir kvar. Foto: MIKAEL SJÖBERG
– Vi prioriterar våra museer och den fria entrén så den kommer att löpa på, säger Alice Bah Kuhnke (MP) till TT. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den gratis entrén till statliga museer blir kvar.

Detta efter överenskommelsen mellan Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna.

– Vi prioriterar våra museer och den fria entrén så den kommer att löpa på, säger Alice Bah Kuhnke (MP) till TT.

I M-KD-budgeten står att gratisbesöken på statliga museer ska försvinna 1 april i år. Men så kommer det nu inte att bli. Under fredagen meddelades överenskommelsen mellan de fyra partierna – Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna – där det ingår att de finansiella svängdörrarna på museerna ska behållas.

– I förslaget till den överenskommelse vi gjort är vi överens om att återställa den fria entré som Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tog bort i all hast. Det är ett tydligt steg i rätt riktning vad gäller kulturpolitiken. Vi prioriterar våra museer och den fria entrén så den kommer att löpa på, säger Alice Bah Kuhnke (MP) till TT.

Långvarig stötesten mellan blocken

Just frågan om gratisinträdet på statliga museer har varit en långvarig stötesten mellan de partipolitiska blocken. Det infördes av S-regeringen först under 2004 och 2005, för att sedan avskaffas av alliansregeringen 2007. 2016 infördes det på nytt av Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 

Detta bollande med inträdesavgifterna har ställt till problem för enskilda museer, menar  Mats Persson, generalsekreterare för intresseorganisationen Sveriges museer. 

– Vi ställer oss inte för eller emot fri entré eftersom vår medlemsbas ser väldigt olika ut. Men den här ryckigheten är olycklig för våra medlemmar och det skapar svårigheter att planera och förhålla sig till vad som gäller, säger Mats Persson till Kulturnyheterna.

Reformen har beräknats kosta nära 80 miljoner kronor, rapporterar TT. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!