Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Freja föddes med hjärnskada – efter sjukhusets misstag

Freja föddes med hjärnskador på grund av misstagen som skedde vid BB Stockholm.Foto: Privat
Klara Bjune Beijer och maken Kristian med dottern Freja som föddes i våras.Foto: Privat

Förstagångsföderskan Klara Bjune Beijer insåg att något var fel.

Barnets hjärta slog inte som det skulle.

Mycket gick fel fram till förlossningen, vilket ledde till att Freja föddes med en svår hjärnskada.

Hög arbetsbelastning och flera missar bidrog, konstaterar BB Stockholm i sin egen utredning.

Klara Bjune Beijer, 30, hade haft en normal graviditet och allt såg bra ut fram till förlossningen i våras.

På Danderyds sjukhus lämnas hon och maken ensamma inne på ett rum på BB. De följer fostrets hjärtljud på en skärm och tycker att det ser väldigt svagt ut.

– Min man tittade flera gånger och började bli orolig. Han gick ut i korridoren för att hitta någon, men det fanns ingen, säger Klara.

Läget var redan kritiskt för Freja

När barnmorskan efter en lång stund dök upp insåg hon att det var ganska kritiskt. Förlossningsläkaren, som fanns i en annan byggnad, tillkallas och man beslutar om ett akut kejsarsnitt.

Men på grund av en rad missar från sjukhuset drar det ut ytterligare på tiden. Läkaren som ska göra snittet går först till fel operationssal.

 

Ingången till förlossningsavdelningen i Danderyd.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

– Jag hade fått ryggbedövning och låg och väntade på snittet. Barnmorskan fick ringa efter läkaren som kom inspringande efter 5-10 minuter, berättar Klara Bjune Beijer.

Det var några fruktansvärda minuter för Klara och hennes man.

– Jag skakade, var i total chock och grät. Min man stod bredvid mig och var väldigt stressad. Även barnmorskan mådde dåligt och grät.

Barnet föddes livlös med multiorgansvikt

När barnet, som döptes till Freja, tagits ut med ett snabbt kejsarsnitt var hon livlös. Läkarteamet höll på i 35 minuter innan de fick i gång henne.

Hennes liv hängde på en skör tråd, Freja drabbades av multiorgansvikt på grund av syrebrist. 

Dessutom fick hon livshotande lungblödningar orsakade av mekoniumaspiration. Det är då fostret fått ned sin egen avföring i lungorna genom fostervattnet.

Freja överlevde krisen men har drabbats av hjärnskador.

– Hon har klarat förvånansvärt mycket med tanke på skadorna. Neurologerna är fortfarande rätt pessimistiska och säger att hon kommer få en grav cp-skada och antagligen flera diagnoser. Men man vet inte riktigt än hur illa det kommer bli, förklarar mamma Klara.

 

BB Stockholm finns på sjukhuset i Danderyd och drivs som ett samägt aktiebolag av Praktikertjänst AB och Danderyds sjukhus AB.Foto: CHRISTINA SJÖGREN / SJÖGREN CHRISTINA PRESSENS BILD

BB Stockholm lämnade in en så kallad lex Maria-anmälan till IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Sjukhuset har även gjort en egen händelseanalys. Där konstateras att det brustit på många punkter, bland annat i kommunikation mellan barnmorska och läkare. Även den bristfälliga övervakningen av fostret får kritik.

Enligt P4 Stockholm, som först skrev om ärendet, menar BB Stockholm att den höga arbetsbelastningen var en bidragande orsak till det som hände vid förlossningen. Nu har man vidtagit åtgärder på BB-avdelningen.

Pressad arbetssituation för barnmorskorna

– Vi har träningar, personalutbildning. Det har vi alltid, men vi har tagit upp särskilt de problemen då. Att vi gör iscensatta övningstillfällen helt enkelt som all personal får delta i, säger Ann Hjelm, verksamhetschef på BB Stockholm, till P4 Stockholm.

Klara Bjune Beijer minns att barnmorskan hade ett mycket stressigt pass.

– Hon hade tre födande samtidigt att ta hand om, det är alldeles för mycket. I Norge till exempel har barnmorskorna bara en födsel att sköta i taget.

 

LÄS MER: Barnmorskans ärliga bild efter jobbpasset 

 

Nu väntar ett nytt liv för den lilla familjen. På torsdagen var Klara och Kristian på  utbildning för föräldrar till barn med hjärnskador.

Annars är det just uppföljande verksamhet de saknar i vården.

– Vi är väldigt missnöjda med att det inte finns någon patientansvarig läkare, ingen ansvarig som följer upp utan man slussas runt bland alla olika avdelningar och habiliteringsteam, vilket inte gör det lättare i vårt fall.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.