Freivalds KU-anmäls om Muhammedbilder

Publicerad
Uppdaterad
Publiceringen av bilderna på profeten Muhammed fortsätter att engagera och uppröra.
Utrikesminister Laila Freivalds anmäldes på lördagen till riksdagens konstitutionsutskott.
Bakom anmälan står folkpartiledaren Lars Leijonborg.
Laila Freivalds, anmäld.
Lars Leijonborg anmäler.
"Utrikesdepartementet har enligt en tolkning av händelser de senaste dagarna utövat påtryckningar mot webbhotellet Levonline för att förmå dem att stänga en tidnings hemsida. Utrikesministerns ansvar för detta bör bli föremål för Konstitutionsutskottets granskning", skriver han i sin anmälan. I ett debattinlägg i Expressen kallar terroristexperten Magnus Norell den eventuella påtryckningen "ett praktfullt självmål". Han anser att händelsen är en stor seger för radikala islamister som kräver att man följer just deras tolkning av islam.

Ohly försiktig

Det är naturligt att Säpo informerar om den hotbild som finns, anser miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. - Men det är mer knepigt om UD gör det. Då blir det en politisk fråga, säger han i en intervju med Sveriges Radios Eko-redaktion. Vänsterpartiledaren Lars Ohly är försiktig: - Laila Freivalds har sagt att några påtryckningar inte förekommit, och det är bra. Några påtryckningar får inte förekomma. Men det är också viktigt att vi som politiker tar avstånd från nya publiceringar som bara är provocerande och vars syfte är att skapa motsättningar mellan oss som bor i Sverige, säger han till TT. Folkpartisten Carl B Hamilton, vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, skriver i ett debattinlägg att Sverige lämnar Danmark i sticket. "Danmark och statsminister Anders Fogh Rasmussen har fått stöd från EU, USA och flera västländer. Men från svenskt håll är det skamligt tyst", skriver han i Sydsvenska Dagbladet.

Manifestation

På lördagen samlades en mindre grupp på Medborgarplatsen i Stockholm för att manifestera mot rasism och främlingsfientlighet med anledning av händelserna efter publiceringen av bilderna. - Det är viktigt att ta avstånd från de krafter som försöker utnyttja publiceringen, både de som använder våld för attackera tryckfriheten och de som i Sverige och i Danmark försöker använda publiceringen för sina rasistiska syften, säger vänsterpartiledaren Lars Ohly, en av talarna vid demonstrationen. Andra var socialdemokraten Mariam Osman Sherifay, miljöpartisten Gustav Fridolin och Jakop Dalunde från Svenska kyrkans unga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag