Freivalds KU-anmäls om Muhammedbilder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Publiceringen av bilderna på profeten Muhammed fortsätter att engagera och uppröra.

Utrikesminister Laila Freivalds anmäldes på lördagen till riksdagens konstitutionsutskott.

Bakom anmälan står folkpartiledaren Lars Leijonborg.

Laila Freivalds, anmäld.
Foto: HÅLLAMS ANNA
Lars Leijonborg anmäler.
Foto: SUVAD

"Utrikesdepartementet har enligt en tolkning av händelser de senaste dagarna utövat påtryckningar mot webbhotellet Levonline för att förmå dem att stänga en tidnings hemsida. Utrikesministerns ansvar för detta bör bli föremål för Konstitutionsutskottets granskning", skriver han i sin anmälan. I ett debattinlägg i Expressen kallar terroristexperten Magnus Norell den eventuella påtryckningen "ett praktfullt självmål". Han anser att händelsen är en stor seger för radikala islamister som kräver att man följer just deras tolkning av islam.

Ohly försiktig

 Det är naturligt att Säpo informerar om den hotbild som finns, anser miljöpartiets språkrör Peter Eriksson. - Men det är mer knepigt om UD gör det. Då blir det en politisk fråga, säger han i en intervju med Sveriges Radios Eko-redaktion. Vänsterpartiledaren Lars Ohly är försiktig: - Laila Freivalds har sagt att några påtryckningar inte förekommit, och det är bra. Några påtryckningar får inte förekomma. Men det är också viktigt att vi som politiker tar avstånd från nya publiceringar som bara är provocerande och vars syfte är att skapa motsättningar mellan oss som bor i Sverige, säger han till TT. Folkpartisten Carl B Hamilton, vice ordförande i riksdagens EU-nämnd, skriver i ett debattinlägg att Sverige lämnar Danmark i sticket. "Danmark och statsminister Anders Fogh Rasmussen har fått stöd från EU, USA och flera västländer. Men från svenskt håll är det skamligt tyst", skriver han i Sydsvenska Dagbladet.

Manifestation

 På lördagen samlades en mindre grupp på Medborgarplatsen i Stockholm för att manifestera mot rasism och främlingsfientlighet med anledning av händelserna efter publiceringen av bilderna. - Det är viktigt att ta avstånd från de krafter som försöker utnyttja publiceringen, både de som använder våld för attackera tryckfriheten och de som i Sverige och i Danmark försöker använda publiceringen för sina rasistiska syften, säger vänsterpartiledaren Lars Ohly, en av talarna vid demonstrationen. Andra var socialdemokraten Mariam Osman Sherifay, miljöpartisten Gustav Fridolin och Jakop Dalunde från Svenska kyrkans unga.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.