Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Wikström: "I dag är jag fängslad med Dawit"

Hon har kallat Dawit Isaak för EU:s enda samvetsfånge.

Nu deltar Cecilia Wikström (FP) som en av tio personer i Stödföreningen Dawit Isaaks videor för att uppmärksamma hans fall.

– Det är omåttligt sorgligt att han inte fått se sina barn växa upp, säger hon.

Förra veckan fyllde journalisten Dawit Isaak 50 år i eritreanskt fängelse. Han greps i landets huvudstad Asmara 2001 och har sedan dess varken ställs inför rätta eller fått några anklagelser presenterade mot sig.

Stödföreningen Dawit Isaak släpper nu videor med kända svenskar som är med och uppmärksammar hans fall. De en minut långa filmerna är inspelade i cell och innehåller personliga reflektioner från de medverkande.

Har varit engagerad länge

I dag släpps filmen med Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) som länge varit engagerat i Dawit Isaaks fall. Hon beskriver känslan av att sitta inlåst – utan någon kontakt med omvärlden.

– Mörker omsluter mig och det är bara glipan i taket som talar om för mig om det är natt eller dag, säger hon.

– Här sitter jag och allt är tyst, mörkt, stillastående. Jag känner nästan en förlamning, en kramp utsträckt över tid, uppgivenhet efter en stund.

Hon poängterar också att Dawit Isaaks fall är något som berör oss alla.

– När en av oss är fängslad för det fria ordets skull så som Dawit då är vi alla fängslade. I dag är jag fängslad tillsammans med Dawit Isaak.

"Uppmärksamheten håller honom vid liv"

I den första filmen medverkade journalisten Martin Schibbye, som själv satt fängslad i Etiopien i 438 dagar. Han talade om vikten att aldrig låta Dawit Isaak bli bortglömd.

– Uppmärksamheten är viktigare än bröd och vatten. Den håller honom vid liv. Ord förde honom till fängelset och ord kommer också att göra honom fri, säger han i videon.

Ytterligare åtta videor kommer att släppas.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!