Wikström: "I dag är jag fängslad med Dawit"

Publicerad

Hon har kallat Dawit Isaak för EU:s enda samvetsfånge.

Nu deltar Cecilia Wikström (FP) som en av tio personer i Stödföreningen Dawit Isaaks videor för att uppmärksamma hans fall.

– Det är omåttligt sorgligt att han inte fått se sina barn växa upp, säger hon.

Förra veckan fyllde journalisten Dawit Isaak 50 år i eritreanskt fängelse. Han greps i landets huvudstad Asmara 2001 och har sedan dess varken ställs inför rätta eller fått några anklagelser presenterade mot sig.

Stödföreningen Dawit Isaak släpper nu videor med kända svenskar som är med och uppmärksammar hans fall. De en minut långa filmerna är inspelade i cell och innehåller personliga reflektioner från de medverkande.

Har varit engagerad länge

I dag släpps filmen med Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (FP) som länge varit engagerat i Dawit Isaaks fall. Hon beskriver känslan av att sitta inlåst – utan någon kontakt med omvärlden.

– Mörker omsluter mig och det är bara glipan i taket som talar om för mig om det är natt eller dag, säger hon.

– Här sitter jag och allt är tyst, mörkt, stillastående. Jag känner nästan en förlamning, en kramp utsträckt över tid, uppgivenhet efter en stund.

Hon poängterar också att Dawit Isaaks fall är något som berör oss alla.

– När en av oss är fängslad för det fria ordets skull så som Dawit då är vi alla fängslade. I dag är jag fängslad tillsammans med Dawit Isaak.

"Uppmärksamheten håller honom vid liv"

I den första filmen medverkade journalisten Martin Schibbye, som själv satt fängslad i Etiopien i 438 dagar. Han talade om vikten att aldrig låta Dawit Isaak bli bortglömd.

– Uppmärksamheten är viktigare än bröd och vatten. Den håller honom vid liv. Ord förde honom till fängelset och ord kommer också att göra honom fri, säger han i videon.

Ytterligare åtta videor kommer att släppas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag