Vi glömmer inte att Isaak greps

Publicerad
Uppdaterad
Han borde väckas av sina barn, få presenter av sin fru.
Men Dawit Isaak får inte höra "Ja, må du leva..."
Han firar ännu en födelsedag i fängelset i Eritrea.
I dag blir Dawit Isaak 45 år, men det känns förstås fel att säga grattis till en trebarnsfar som snart suttit inspärrad i 3 000 dagar utan ens en rättegång.
Familjen väntar i Göteborg, men var den svensk-eritreanske journalisten nu är, det vet vi inte.
Kanske i cellen i Eritreas mest hårdföra fängelse, dit det sägs att han fördes för en tid sedan.
Kanske tillbaka i den fängelsecontainer, där han tros ha varit inlåst dag och natt tidigare.
Jag och en rad andra publicister, politiker och engagerade kommer i alla fall att vara utanför Eritreas ambassad på Stjärnvägen 2 B på Lidingö i dag.

Vi ska påminna diktaturens representanter om att vi inte glömmer att Dawit Isaak greps av säkerhetspoliser 2001 för det han skrev i tidningen Setit, trots att Eritreas presslagar från 1996 tillät en fri press.
Aftonbladet, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och en rad andra medier har det senaste året intensifierat kampanjen för Dawit Isaak.
Den fortsätter.
I dag kommer bland andra Agneta Lindblom Hulthén, ordförande för Svenska Journalistförbundet, och Anna Serner, vd för Tidningsutgivarna, att tala.
Uppslutningen är ett tydligt samfällt ställningstagande för yttrandefriheten, från en mediebransch som normalt agerar i konkurrens.
Chefredaktör Jan Helin på Aftonbladet tog initiativet till den stora namninsamlingen - som fick över 200000 underskrifter - i våras. Det var bra gjort.

I dag placerar Expressen ut en container framför Eritreas ambassad och framför den kommer exempelvis Maria Schottenius, kulturchef på DN, att tala.
Jag bjuder gärna in ambassadtjänstemännen i containern. Jag kan också - om de vill testa att uppleva fångenskapen - för en kort stund skjuta igen dörren och erbjuda mörker och ensamhet.
- Grattis, kommer jag att säga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag