Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Kalle Jungkvist, chefredaktör Aftonbladet.se, Lena K Samuelsson, chefredaktör Svenska Dagbladet,T horbjörn Larsson, chefredaktör Dagens Nyheter och Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet. Foto: Jurek Holzer
Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen, Kalle Jungkvist, chefredaktör Aftonbladet.se, Lena K Samuelsson, chefredaktör Svenska Dagbladet,T horbjörn Larsson, chefredaktör Dagens Nyheter och Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet.  Foto: Jurek Holzer

Uppropet

Publicerad
Uppdaterad
Dawit Isaak har i dag varit fängslad i 2 742 dagar. Utan åtal och utan dom.
Dawit Isaak är en journalist och svensk medborgare som sitter fängslad i Eritrea. Hans brott? Dawit Isaak skrev och publicerade artiklar om behovet av demokrati och frihet i Eritrea i tidningen Setit.

Den 23 september 2001
greps han och fängslades i samband med att den eritreanska regeringen lät stänga landets oberoende tidningar.
Regimen i Eritrea har aldrig formulerat en brottsmisstanke mot Isaak, än mindre ett åtal, en rättegång eller en dom. Under total tystnad har han i snart åtta år hållits inlåst i landets huvudstad Asmara.

Den senaste tiden har det kommit nya alarmerande uppgifter om tillståndet för Dawit Isaak. Han uppges ha förts bort i en fångtransport till ett militärsjukhus. Där hålls han isolerad och han har endast kontakt med en läkare. Inga anhöriga får träffa honom. Hans hälsotillstånd ska dessutom ha försämrats på grund av diabetes.
Tystnad har också präglat de svenska myndigheternas inställning till fallet. Det officiella Sverige hänvisar till metoden tyst diplomati. Den metoden har gett föga resultat under de gångna åren. Det är därför dags för den svenska regeringen att verka mer aktivt för Dawit Isaaks frigivande.

Dawit Isaaks barn växer upp i Göteborg
utan sin far. De båda äldsta barnen har hunnit avsluta både lågstadiet och mellanstadiet utan sin pappa. Hans yngsta dotter har hunnit bli tio år och hon har levt nästan hela sitt liv med bara vaga minnen av sin far.
Denna oanständiga grymhet mot Isaaks familj måste få ett stopp. Liksom den dagliga kränkning av yttrande- och pressfriheten som övergreppet mot Dawit Isaak innebär.
I dag sitter 143 journalister fängslade runtom i världen. Dawit Isaak är en av dem och den ende svenska medborgare som just nu sitter fängslad utan rättegång för att ha utövat det fria ordet. Han är också den ende svenska medborgare som adopterats som samvetsfånge av Amnesty International. Det handlar inte enbart om journalister utan om alla människors rätt att fritt uttrycka sin mening.
Idag startar vi, chefredaktörerna för Sveriges största mediehus, en gemensam kampanj för att sätta fokus på fallet Dawit Isaak. Vi kommer att rapportera om Isaak och vad det svenska utrikesdepartementet gör för att få honom fri. I detta arbete lägger vi vår dagliga konkurrens åt sidan.

Vårt krav är mycket enkelt: Frige Dawit Isaak.
Vårt upprop blir dock kraftlöst utan dig. Vi behöver ditt namn i kampen för Isaak. Varje nytt namn i insamlingen är ett litet steg närmre frihet för Dawit Isaak. Visa ditt engagemang. Gå in på någon av våra sajter och skriv på.
Den 4 maj kommer vi att lämna över alla namn till Eritreas ambassad.

Jan Helin, chefredaktör Aftonbladet
Kalle Jungkvist, chefredaktör Aftonbladet.se
Thorbjörn Larsson, chefredaktör Dagens Nyheter
Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen
Lena K Samuelsson, chefredaktör Svenska Dagbladet

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag