4133 DAGAR. Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 4 133 dagar. Hans dotter Betlehem har nu träffat Martin Schibbye som satt fängslad i Etiopien. Foto: Utbildningsradion
4133 DAGAR. Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 4 133 dagar. Hans dotter Betlehem har nu träffat Martin Schibbye som satt fängslad i Etiopien. Foto: Utbildningsradion

Schibbyes råd till Dawit Isaaks dotter

Publicerad

Betlehem Isaak, 19, tänker på sin fängslade pappa varje dag.

4 133 dagar har gått sedan regimen grep honom vid familjens frukostbord.

Utbildningsradion sammanförde Dawit Isaaks dotter med Martin Schibbye, 32, som satt fängslad i Etiopien.

- Var stolt i stället för att sörja, lyder hans råd.

I programmet "Medietiden" (SVT1 i kväll 22.00) träffas Betlehem Isaak och Martin Schibbye för första gången.

Han har en del gemensamt med hennes pappa.

- Det finns en beröringspunkt, jag är också journalist och har suttit fängslad på grund av mitt jobb.

- Men jag satt bara 400 dagar och kan inte jämföra det med Dawit som suttit över 4 000 dagar, säger Schibbye.

Fördes bort till förhör

Betlehem var bara sju år när hennes pappa försvann. Hon minns att familjen satt och åt frukost tillsammans i Eritrea när det knackade på dörren.

- Jag öppnar och min mamma ber männen stiga på. Sedan äter vi frukost tillsammans och de har en konversation. Till sist säger de att pappa måste följa med på ett förhör. Nu har han varit borta i elva år, förklarar dottern i tv-programmet.

En nagel i ögat på regimen

Dawit Isaak var en nagel i ögat på regimen. Efter många år i Sverige hade han återvänt till Eritrea för att jobba som journalist. Han var kritisk mot staten och krävde demokratiska reformer.

Den sista kända bilden av honom är när han själv blir intervjuad i eritreansk stats-tv. Familjen har inte hört från honom sedan 2005. Då var Dawits hälsa vacklande.

Situationen har format Betlehem Isaak som person, medger hon.

- Att man inte ska slösa bort sitt liv. Vi kan ju faktiskt dö närsomhelst, eller försvinna som pappa gjort.

Betlehem bor med sin mamma och tvillingbror I Göteborg. Hon drömmer om att bli journalist och har bland annat praktiserat på GT:s redaktion. Och drömreportaget är att intervjua talibaner i Afghanistan.

- Inte för att jag gillar talibaner, men jag vill veta hur de tänker.

Är lik sin far

Många säger att hon är lik sin far och han finns alltid i hennes tankar.

- Han borde kanske ha spenderat mer tid med oss, familjen. Vi borde ha kommit först. Men han ville ju så mycket.

Martin Schibbye poängterar att det är viktigt att känna stolthet i stället för sorg.

- Dawit Isaak har gjort något bra, men han har fått betala ett högt pris för det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag