Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Samvetsfångar är offer för övergrepp"

När Morgan Freeman får höra om Dawit Isaaks situation blir han upprörd och skriver gärna på Expressens och Amnestys kampanj för hans frigivning.
Foto: Aaron Harris

New York. Han spelade Nelson Mandela på film och blev djupt engagerad i hans öde.

Nu tar den Oscarbelönade Morgan Freeman ställning för Dawit Isaak.

"You fight the good fight", skriver han i ett personligt brev direkt till den svenskeritreanska samvetsfången.

Expressens reporter med Morgan Freeman.

Expressen träffar Morgan Freeman i New York i samband med lanseringen av en ny storfilm. Men det är först i slutet av intervjun, när samtalet handlar om något helt annat än filmen och dess fyra åldrande män på en sista galen resa till Las Vegas, som det riktiga engagemanget kommer fram.

Engagemanget för mänskliga rättigheter.

Morgan Freeman har flera gånger medverkat i kampanjer för människorättsorganisationen Amnesty International, som aktivt arbetat för att Dawit Isaak ska friges sedan han greps 2001.

- Berätta mer om Dawit Isaak, ber Morgan Freeman. Var sitter han fängslad?

"Mandela var samvetsfånge"

"Mandela var samvetsfånge"

Morgan Freeman är en av världens främsta skådespelare med kritikerrosade roller som Red i "Nyckeln till Frihet" och Scrap i "Million dollar baby" för vilken han belönades med en Oscar för bästa manliga biroll.

Men för många kommer Morgan Freeman alltid att vara Nelson Mandela. Mandela som personligen önskade att Morgan Freeman skulle gestalta honom i en film om hans liv, kampen mot Apartheid och de 27 åren i fängelse.

- Nelson Mandela var en samvetsfånge och vi känner alla till hans historia, säger Freeman.

Han gör en grimas när han får höra om den svenskeritreanska journalisten och författaren Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea i över tolv år, utan rättegång, chans att träffa en advokat - eller för den delen - sin familj.

- Samvetsfångar, menar jag, är offer för allvarliga övergrepp. Regeringar har en makt som är väldigt lätt att utnyttja, eftersom de för det mesta lyckas dölja vad de gör, säger Morgan Freeman och visar med handen hur de gömmer sig bakom en skyddande mask.

- De här människorna, säger han och syftar på Dawit Isaak, och resten av namnen på Amnestys lista över samvetsfångar, är sådana som lyckas dra undan den masken.

- Vi behöver dem, säger han med eftertryck.

- De är väldigt nödvändiga för vår fortsatta frihet.

Även när filmbolaget stängt av kamerorna, och tiden egentligen är ute, fortsätter Freeman att prata om Dawit och han tvekar inte att skriva på listan för att stödja kampanjen Free Dawit.

Vill önska lycka till

- Får jag skriva en hälsning? Jag vill önska honom lycka till.

Han beklagar handstilen och förklarar att vänsterhanden, som han brukade skriva med, fortfarande är obrukbar efter en allvarlig bilolycka för några år sedan.

Han lämnar tillbaka blocket med orden:

"Dawit, you fight the good fight. Stay with it. Morgan Freeman".

Dawit Isaaks bror Esayas Isaak blir glad när han får höra om Freemans engagemang.

- Det är bra att det finns den här typen av makthavare som är stora internationellt och samtidigt så pass insatta och kan ge sitt stöd. Samtidigt vill jag poängtera att alla borde dra sitt strå till stacken för att uppmärksamma Dawits situation.

Även Leif Öbrink, ordförande för Free Dawit, är postiv:

- Det här är otroligt! Alla kända namn är guld värda, nu måste vi gå vidare och se hur vi kan synliggöra Dawits fall ännu bättre i USA och internationellt.

FREEMAN och MANDELA

Foto: Foto: Chris Jackson
I filmen "De oövervinneliga" (Originaltitel: "Invictus") från 2009 spelar Morgan Freeman Sydafrikas presidenten Nelson Mandela som ber rugbylandslagets kapten (Matt Damon), och hans nederlagstippade lag, att vinna hela VM, i hopp om att ena landet. Filmen regiserades av Clint Eastwood och både Morgan Freeman och Matt Damon Oscar- nominerades för sina insatser.

Mandela hade tidigare önskat att Freeman skulle spela honom i annan film baserad på boken om hans liv.

Nelson Mandelas öde engagerade Morgan Freeman djupt och efter filmen har skådespelaren deltagit i flera uppmärksammade Amnestykampanjer, senast i samband med internationella Mandeladagen den 18 juli i år.

Samvetsfångar

En samvetsfånge har fängslats eller på annat sätt fått sin rörelsefrihet inskränkt på grund av politisk eller religiös övertygelse, etniskt ursprung, hudfärg, språk, kön, sexuell läggning, nationell eller social tillhörighet. Källa: Amnesty

De har också skrivit på för Dawit

BRUCE SPRINGSTEEN: "TÄNKER PÅ DAWITS FAMILJ"

Juni 2009: I samband med en Sverigespelning skriver Bruce Springsteen på upproret för att få Dawit Isaak frigiven. "Jag tänker på Dawits familj".


CHRISSIE HYNDE: BLEV UPPRÖRD ÖVER DAWITS ÖDE

Juni 2009: Chrissie Hynde från Pretenders blev upprörd när hon fick höra om Dawit. När Expressen och Amnesty bad henne skriva under övertalade hon Frank Black och Kim Deal från Pixies att göra samma sak.


MADONNA: VISADE EN BILD AV DAWIT PÅ SCENEN

Juli 2009: Madonna visar sitt stöd för Dawit genom att visa upp en bild på den fängslade svensken under sina konserter i bland annat London och Helsingfors.


BRUCE DICKINSON: "EN SJÄLVKLARHET ATT SKRIVA PÅ"

Augusti 2010: I samband med en konsert i Sverige skriver Iron Maidensångaren Bruce Dickinson på Expressens och Amnestys kampanj för att Dawit Isaak ska friges. "Det är fruktansvärt. Det är en självklarhet att skriva på för den här saken" sa Dickinson när han fick höra om svenskeritreanens öde.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.