Trots alla år utan framfång är hoppet om att få Dawit Isaak fri fortfarande vid liv. Så sent som i januari släpptes sex journalister som suttit fängslade i sex år i landet och det ingav hopp hos bland andra Reportrar utan gränser att få Dawit Isaak fri. Foto: Kalle AhlsénTrots alla år utan framfång är hoppet om att få Dawit Isaak fri fortfarande vid liv. Så sent som i januari släpptes sex journalister som suttit fängslade i sex år i landet och det ingav hopp hos bland andra Reportrar utan gränser att få Dawit Isaak fri. Foto: Kalle Ahlsén
Trots alla år utan framfång är hoppet om att få Dawit Isaak fri fortfarande vid liv. Så sent som i januari släpptes sex journalister som suttit fängslade i sex år i landet och det ingav hopp hos bland andra Reportrar utan gränser att få Dawit Isaak fri. Foto: Kalle Ahlsén
På onsdagen möts riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-nätverk med talman Urban Ahlin, ambassadören i Eritrea Per Enarsson, journalisten Meron Estefanos, Dawits dotter Betlehem Isaak (bilden) och före detta parlamentarikern Olle Schmidt. Foto: Ylwa YngvessonPå onsdagen möts riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-nätverk med talman Urban Ahlin, ambassadören i Eritrea Per Enarsson, journalisten Meron Estefanos, Dawits dotter Betlehem Isaak (bilden) och före detta parlamentarikern Olle Schmidt. Foto: Ylwa Yngvesson
På onsdagen möts riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-nätverk med talman Urban Ahlin, ambassadören i Eritrea Per Enarsson, journalisten Meron Estefanos, Dawits dotter Betlehem Isaak (bilden) och före detta parlamentarikern Olle Schmidt. Foto: Ylwa Yngvesson
"Totalt sett kan vi inte säga annat än att det här är ett gigantiskt misslyckande", säger före detta EU-parlamentarikern Olle Schmidt, FP. Foto: Kristofer Sandberg"Totalt sett kan vi inte säga annat än att det här är ett gigantiskt misslyckande", säger före detta EU-parlamentarikern Olle Schmidt, FP. Foto: Kristofer Sandberg
"Totalt sett kan vi inte säga annat än att det här är ett gigantiskt misslyckande", säger före detta EU-parlamentarikern Olle Schmidt, FP. Foto: Kristofer Sandberg

Riksdagens nätverk möts för att få Isaak fri

Publicerad

Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001 utan rättegång.

På onsdagen möts riksdagens nätverk för att se vad nästa steg för att få svensken fri kan bli.

– Totalt sett kan vi inte säga annat än att det här är ett gigantiskt misslyckande, säger före detta EU-parlamentarikern Olle Schmidt, FP.

Trots alla år utan framfång är hoppet om att få Dawit Isaak fri fortfarande vid liv.

Så sent som i januari släpptes sex journalister som suttit fängslade i sex år i landet och det ingav hopp hos bland andra Reportrar utan gränser att få Dawit Isaak fri.

På onsdagen klockan 14 möts riksdagens tvärpolitiska Dawit Isaak-nätverk med talman Urban Ahlin, ambassadören i Eritrea Per Enarsson, journalisten Meron Estefanos, Dawits dotter Betlehem Isaak och före detta parlamentarikern Olle Schmidt.

"Ska försöka dra i de trådar jag kan"

– Vi ska prata om vad vi kan göra nu efter 13,5 år. Jag försöker dra i de trådar jag kan, säger Olle Schmidt som varit engagerad i frågan sedan han tog över efter Cecilia Malmström i Europaparlamentet.

Nätverket försöker se till att både parlamentet och kommissionen håller frågan aktuell.

– Och det vi försöker nu är även att få det möjligt att komma till Asmara i Eritrea, säger Olle Schmidt.

Louis Michel, ledamot av Europaparlamentet, har haft sammanträde med Eritreas ambassadör vilket man hoppas ska leda någonstans.

Har lyft frågan med sina kontakter

Olle Schmidt har tillsammans med många andra drivit frågan om att få Dawit Isaak fri länge, och han har lyft frågan med sina kontakter i Afrika och i demokraterna i USA.

– Totalt sett kan vi inte säga annat än att det är gigantiskt misslyckande. Efter 13,5 år så vet vi inte så mycket, och han är fortfarande fängslad. Vi vet faktiskt inte ens om han lever. Både den tysta och aktiva diplomatin är ett gigantiskt misslyckande och det är en stor tragik. Det kan inte vara så här, säger Olle Schmidt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag