Leif Öbrink, ordförande Free Dawit. Foto: Stefan SöderströmLeif Öbrink, ordförande Free Dawit. Foto: Stefan Söderström
Leif Öbrink, ordförande Free Dawit. Foto: Stefan Söderström
Betlehem Isaak. Foto: Anna SvanbergBetlehem Isaak. Foto: Anna Svanberg
Betlehem Isaak. Foto: Anna Svanberg

Om vi tystnar försvinner han

Publicerad

Trots ständiga påtryckningar vägrar regimen i Eritrea svara på vad som händer med Dawit Isaak.

I kväll hålls en ny manifestation för att uppmärksamma den svensk-eritreanske journalistens situation.

- Om vi tystnar försvinner han. Det här är hans livlina, säger Leif Öbrink, ordförande i Free Dawit Isaak.

Det är nästan 14 år sedan Dawit Isaak slets från sin familj hemma vid frukostbordet och spärrades in i fängelse utan rättegång, advokat eller kontakt med omvärlden - på grund av sin regimkritiska journalistik. Manifestationen på Sergels torg arrangeras av stödkommittén Free Dawit Isaak och åtta organisationer engagerade i mediekampanjen för Dawit Isaak, där Expressen ingår.

Hoppas på 5 000 personer

- Det vore fantastiskt fint om 5 000 personer dyker upp i kväll, så att det blir en person för varje dag han suttit fängslad, säger arrangören Brit Stakston.

På Sergels torg kan deltagare "solidaritetssitta" i en tre gånger två meter stor cell. En replika av den cell man tror att Dawit Isaak sitter i. Hans dotter Betlehem Isaak, 21, tillbringade natten i den.

- Jag har aldrig tänkt att han inte är vid liv. Jag tror att han lever. Jag tror inte att de vågar skada honom fysiskt längre. De har ett tryck på sig som bara blir större och större, säger Betlehem Isaak.

Hon var bara nio år när hon, hennes tvillingbror Yorun och lillasyster Danait senast såg sin far.

Från klockan 17 i kväll hålls tal av bland annat Dawit Isaaks döttrar Betlehem och Danait Isaak, Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Under förmiddagen överlämnar Leif Öbrink ett brev till den eritreanska ambassaden, något som gjorts varje dag i elva år.

- Det riktas till presidenten och handlar om att Dawit Isaak ska frias av humanitära skäl.

Personer som Desmond Tutu, Morgan Freeman och Bruce Springsteen har uttalat sitt stöd för Dawit Isaak. Arbetet med att få honom fri fortgår genom kontakter med bland annat UD, FN och Afrikanska unionen.

- Alla har begärt bekräftelse på att han lever. Det vi har att gå på är att regeringsrepresentanter säger att han lever men att det inte är tal om att släppa honom, säger Leif Öbrink.

Den officiella hashtaggen som används på sociala medier är #dawit5000days.

Det händer i dag

I dag hålls manifestationen för Dawit Isaak på Sergels torg i Stockholm.

1600-1630

Talare på plats.

1700-17.05

Konferencier Kerstin Brunnberg, journalist och Leif Öbrink, ordförande Free Dawit.

17.05-17.15

Betlehem och Danait Isaak, Dawits döttrar håller tal.

17.25-17.30

Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter.

17.30-17.35

Thomas Mattsson, chefredaktör Expressen.

1735-17.40

Vanessa Berhe. Hennes morbror Seyoum, som är fotograf, fängslades samtidigt som Dawit Isaak.

17.40-17.45

Stephen Lindholm, ordförande i Journalistförbundets yttrandefrihetsgrupp.

17.45-17.50

Khaled Abdu, journalist och aktivist håller tal.

17.50-17.55

Moa Elf Karlén, Svenska PEN, håller tal.

 

KLARABIOGRAFEN, STOCKHOLM

Visning av dokumentären "Fången - Dawit Isaak och tystnaden" av Gellert Tamas och Maria Magnusson. Vi får en bild av Dawit och insikt om det politiska spelet.

 

SERGELS TORG, STOCKHOLM

Installation "Sitt med Dawit", mellan 09.00-16.30 i 15 minuters intervaller. "Sitt med Dawit" består av en replika av Dawit Isaaks fängelsecell. Den som vill "solidaritetssitta" i 15 minuters mörker och tystnad bokar* in sig eller kommer förbi under dagen.

(*Tidsbokning för att sitta i cellen: sms:a eller mejla önskemål med två olika tider till eller mobil: 0731-42 66 22)

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag