Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mattsson: Tajmingen i detta är onekligen bra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
Foto: Ylwa Yngvesson

Nyligen skrev fyra katolska biskopar i Eritrea ett öppet brev som kritiserade förhållandena i diktaturen.

Och nu – påve Franciskus tar ställning för Dawit Isaak i en exklusiv intervju med Expressen.

Det är ju inte varje dag som Expressen intervjuar den katolska kyrkans överhuvud, men påve Franciskus kommenterade i går Dawit Isaaks situation:

"Jag hoppas att allt ska klargöras, det är väldigt viktig. Detta är en person som lider svårt i denna situation."

Och vidare:

"Jag hoppas av allt mitt hjärta att det löser sig för Dawit. Jag skickar min välsignelse och hälsning till honom och hans familj."

Tajmingen i detta är onekligen bra. För kanske, kanske håller militärjuntans kontroll över de hårt prövade medborgarna i Eritrea på att släppa något?

En radiostation i huvudstaden Asmara ockuperades ju av en grupp soldater, varje månad flyr cirka 3 000 eritreaner landet och många idrottsstjärnor har hoppat av i samband med OS och fotbollslandskamper. Ja, till och med informationsministern övergav i fjol sina gamla gerillavänner och lämnade allt för att gömma sig på hemlig ort utomlands.

Fortfarande styr dock diktaturen.

Men nyligen gick faktiskt fyra kända biskopar ut i ett 38 sidor långt öppet brev på tigrinja, som ungefär varannan eritrean talar, och beskrev landet som "ödelagt".

Det var en unik kritik från biskoparna Mengsteab Tesfamariam i Asmara, Tomas Osman i Barentu, Kidane Yeabio i Keren och Feqremariam Hagos i Segeneiti.


■■ Kristendomen är den ledande religionen i Eritrea och katolicismen är den näst största kyrkan. Särskilt biskopen i Asmara anses mycket inflytelserik.

Amnesty uppskattar antalet politiska fångar i Eritrea till cirka 10 000, och många som drunknade i fjolårets båtkatastrof vid Lampedusa var flyktingar från Eritrea.

"Det finns ingen anledning till att söka efter ett land av honung om du är i ett", konstaterar biskoparna i sitt öppna brev om alla landsmän som lämnar Eritrea.

Biskoparna tar också upp bristen på rättssäkerhet och yttrandefrihet, och kräver uttryckligen att "alla som gripits ska behandlas humant och sympatiskt" och ges chansen till rättegång.


■■ Kritiken från biskoparna är sensationell i ett land som aldrig hållit fria val och som, enligt Reportrar utan gränser, har sämre pressfrihet än Nordkorea.

Och i går uttalade sig alltså självaste påven Franciskus om Dawit Isaak för Expressens Mats Larsson.

Samme reporter som en gång fick motta knytnävsslag av en livvakt till Eritreas president Isaias Afewerki, när Expressen ville ställa frågor om pressfrihet utanför FN-högkvarteret i New York.

Bruce Springsteen, Madonna och många fler har tidigare anslutit sig till Expressens kampanj för journalisten och poeten, som hållits fängslad i Eritrea sedan 2001. Sedan 2005 tar vi upp Dawit Isaaks öde varje dag i tidningen och på sajten, och här står Sveriges samtliga publicister enade med en rad partier och organisationer. Jag vågar också påstå att svenska UD gör sitt yttersta för att få hem Dawit Isaak till familjen i Göteborg.

Sverige står heller inte ensamt; EU kräver Dawit Isaaks frigivning, Afrikanska unionen har tagit upp fallet och en rad olika initiativ har tagits av privatpersoner för att bidra till en lösning.

Allt är heller inte storpolitik. #Sittmeddawit var ett grepp som mediestrategen Brit Stakston och Stödkommittén för Dawit tog under Almedalsveckan i fjol, och projektet fortsätter nu både i Sverige och utomlands.

Under årets Almedalsvecka modererade jag en debatt om vilken påverkan kampanjer egentligen kan ha, och då pratade vi bland annat om skådespelaren Rafael Edholm som samlade kändisvänner till att delta i en musikvideo med låten "Fågelsång" som Daniel Boyaciglu skrev. Daniel hade mycket klokt att säga, jag blev mycket inspirerad – och sådana känslor ska man inte underskatta. Kampen för yttrandefrihet i allmänhet, och dessvärre Dawit Isaak i synnerhet, verkar inte vunnen över en natt. Men det var så snabbt – en dag, bara! – som Daniel skrev den fantastiska låten, och med den kraften kan vi nog uträtta ännu mycket för Dawit Isaaks sak.

Här är låten:

Vi är fler än påven som ber för att Dawit Isaak ska få återförenas med hustrun Sofia, de tre barnen och släkten i Göteborg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.