Många svenska tidningar sluter upp i kampen för Dawit Isaak och hans familj. Den 19 november kommer ett stort antal tidningar att publicera en gemensam artikel av Peter Englund, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Privat/Stefan Forsell
Många svenska tidningar sluter upp i kampen för Dawit Isaak och hans familj. Den 19 november kommer ett stort antal tidningar att publicera en gemensam artikel av Peter Englund, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Privat/Stefan Forsell

Många tidningar vill publicera Dawit-text

Publicerad
Uppdaterad
Aftonbladet, Dagens Nyheter, Dalarnas Tidningar, Göteborgs-Posten, Dagens Industri, Nerikes Allehanda och Sydsvenskan är några av alla de tidningar som ställer upp för Dawit Isaak.
Den 19 november publicerar de gemensamt en artikel om Isaak och yttrandefrihet skriven av Peter Englund.
- Det är viktigt att försvara tryckfriheten och att uppmärksamma Dawit Isaak. Dagens Industri vill gärna delta i den här kampanjen, säger chefredaktör Peter Fellman.
Tidnings-Sverige sluter nu upp för Dawit Isaaks familj.
– Vår yttrandefrihet rymmer också ett ansvar – och driver vi inte frågan om Dawit Isaak vidare har vi svikit själva idén med detta ansvar, säger Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström.
– Förhoppningsvis betyder denna envetna kampanj också att politiker och allmänhet kommer att ytterligare stärka sitt engagemang för Dawit.

"VLT är gärna med"

Ett hundratal dagstidningsföretag inom Tidningsutgivarna kommer att få ett erbjudande om att publicera en text skriven av Svenska Akademiens ständige sekreterare.
De som säger ja kommer att skänka 2 000 kronor till Dawit Isaaks familj i Göteborg.
Detta är nästa led i kampanjen för att få den svenskeritreanske journalisten fri och hjälpa hans fru och barn. Förslaget lanseras i dag av Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.
– VLT är gärna med, säger Vestmanlands Läns Tidnings tidningschef och ansvariga utgivare Elisabeth Bäck och berättar att tidningen deltog i en manifestation för Isaak i lördags.
– Naturligtvis är situationen för Dawit det värsta av allt, men vi får inte glömma bort det fruktansvärda som hans familj, fru och barn, utsätts för. Att månad efter månad, år efter år, tvingas leva i den ovissheten måste vara en mardröm.

"Ett enkelt beslut"

Även Aftonbladet tänker vara med och publicera Peter Englunds text.
"Självklart stödjer Aftonbladet kampanjen. Expressen har i flera år drivit en ihärdig och bra kampanj för att uppmärksamma Sveriges ende samvetsfånge på Amnestys lista", skriver chefredaktör Jan Helin på sin blogg och fortsätter:
"I våras tog jag ett inititativ på twitter och samlade de fyra stora stockholmstidningarna till en kampanj för att bredda Expressens upprop och få ny energi i Dawitfrågan. Därför var det ett enkelt beslut att nu svara ja till Expressens goda initiativ."
Under onsdagen slöt även Göteborgsposten upp.
– Det är viktigt att vi inte förtröttas i kampen för att få Dawit Isaak fri, säger GP:s chefredaktör Jonathan Falck.

Har betalt högt pris

Även många andra tidningar ser det som en självklarhet att ställa upp.
– Det är en självklarhet att vi som medier gör vad vi kan för att Dawit Isaak friges, säger Västerbottens-Kurirens chefredaktör Sture Bergman och fortsätter:
– Vi lever på det fria ordet och måste givetvis visa solidaritet med en som har fått betala ett fruktansvärt högt pris för att utföra det vi utför varje dag.
Smålandspostens chefredaktör Magnus Karlsson:
– Självklart ställer vi upp. Vi har en ordning i Sverige som gör att vi kan och får protestera och publicera. Därför måste vi utnyttja den möjligheten när det handlar om att försvara dem som inte har samma rättigheter.

Ställer upp av solidaritet

Även Helsingborgs Dagblad tänker publicera texten.
– Vi kommer att vara med naturligtvis. Även om vi inte tar initiativ själva, så har vi varit med på alla sms-aktioner och alla upprop och allting, så det ska vi vara den här gången också, säger HD:s chefredaktör Lars Johansson.
– När en kollega sitter fängslad i åtta år utan ens att några anklagelser riktats mot honom, utan någon chans att få rättegång, i en av världens värsta diktaturer, är det klart att vi av ren solidaritet ställer upp för det, och dels försvarar människan Dawit Isaak och dels försvarar det fria odet. Det är så självklart när vi är i den här branschen.

"Vi ska vara med"

Göteborgs-Postens chefredaktör Jonathan Falck är positiv till förslaget.
– Jag välkomnar Expressens initiativ. Det är viktigt att vi inte förtröttas i kampen för att få Dawit Isaak fri och att sätta press på den eritreanska regimen.
– Jag är i grunden positivt, samtidigt som vi på GP självklart också fortsätter att med egna skribenter driva opinion i frågan och följa händelseutvecklingen och rapportera om den. Men det ena utesluter självklart inte det andra, säger Jonathan Falck och fortsätter:
– Det är min linje att vi ska vara med i detta.

Uppskattar initiativet

Upsala Nya Tidnings chefredaktör Lars Nilsson säger:
– Vi är med.
UNT:s Lars Nilsson tycker att frågan är viktig och han menar att svenska medier har ett särskilt ansvar för svenska journalister som fängslats utomlands.
– Vi hade så sent som i lördags ett appellmöte här på Stora torget i Uppsala med de mediechefer som finns här: det är Upsala Nya, TV4 och lokalradion. På lite olika sätt hävdade vi att den tysta diplomatin har spelat ut sin roll. Nu gäller det att vara klar och tydlig och sätta press så gott vi kan på den lomhörda regimen i Asmara.
Även Östgöta Correspondenten sluter upp.
– Att uppmärksamma Dawit Isaaks situation är en mycket viktig uppgift för oss som arbetar i ett land med pressfrihet, säger tidningens publisher Ola Sigvardsson.
– Jag uppskattar Expressens initiativ och ser framemot att publicera artikeln av Peter Englund i Corren.

"En jättebra idé"

Dagens Nyheter vill publicera Peter Englunds text, säger kulturchef Maria Schottenius.
– Jag tycker det är en jättebra idé. Alla bra idéer när det gäller Dawit Isaak ska man vara med på, säger Maria Schottenius.
– När det gäller Peter Englund är han skribent hos oss, så det känns alldeles naturligt att han publicerar sig i DN också.
Staffan Ander, chefredaktör Nya Wermlands-Tidningen, är positiv till förslaget.
– Ju mer uppmärksamhet det blir, ju mer ringar blir det på vattnet givetvis. Även om man inte tror på en omedelbar effekt så brukar det få effekt om man är enveten med sådana här frågor, säger han och tillägger:
– Jag vill se texten först, det måste jag på allting givetvis. Det gäller även på hans text. Men i grund och botten är jag positivt.

Ställer sig bakom

Ulf Johansson, tidningschef och ansvarig utgivare för Nerikes Allehanda (NA), ställer sig bakom initiativet:
– Det är vi med på. Det är den enda svenska publicist som sitter fängslad utomlands. Ibland kan man vara självkritisk och tycka att vi borde ha gjort mer tidigare.
– Jag har någon gång gjort en egen liten gest. När jag fick Publicistklubben stora pris på 10 000 kronor skänkte jag det till Reportrar utan gränser för att de ska kunna jobba. Jag tycker det är jätteviktigt att vi gör allt för att stötta honom i hans kamp.

"En jätteviktig fråga"

Norrtelje Tidning tänker också publicera Peter Englunds artikel den 19 november. Chefredaktör Katarina Ekspong tycker det är ett bra initiativ:
– Det är en fråga som inte löser sig. Tidningar har engagerat sig ett tag i denna fråga, inte minst Expressen, och det är oerhört viktigt att driva den här kampanjen och att aldrig sluta och inte ge upp.
– Det är helt enkelt viktigt att han inte glöms bort och att man försöker få honom fri.
Borås Tidning chefredaktör Jan Öjmertz tycker det är ett lätt att säga att tidningen ska vara med.
– Det är en jätteviktig fråga och att hela tiden hålla den frågan vid liv. Det är viktigt att det pumpas in energi i frågan, annars är det kolossalt lätt att engagemang och frågan dör, säger BT:s chefredaktör Jan Öjmertz.

"Ett bra initiativ"

Hans Lindeberg, chefredaktör för Östersunds Posten, är positiv till förslaget. Han har funderat på hur tidningen ska uppmärksamma Dawit Isaak:
– Jag tycker det här låter som ett bra initiativ, säger han och tillägger att han vill granska texten innan den publiceras.
– Jag är positiv, men jag skulle vilja se hur texten ser ut.
Även Dalarnas Tidningar (DT), Norrländska Socialdemokraten (NSD), Sundsvalls Tidning (ST) och Journalisten vill vara med.
– Självklart är vi med, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör för NSD.
– Vi ställer upp den 19 november och berättar redan i morgondagens tidning att vi gör det, säger Jens Runnberg, kulturredaktör på DT.

Tror på det fria ordet

Jimmie Näslund, chefredaktör för Allehanda Media, som ger ut både ÖA och TÅ, förklarar sitt beslut så här:
- Med en osviklig tro på genomslaget hos det fria ordet ställer vi självklart upp för Dawit Isaak och hans familj genom att publicera artikeln, säger Jimmie Näslund, chefredaktör för Allehanda Media, som ger ut både ÖA och TÅ.
- Jag ser det som ett hedersuppdrag att, tillsammans med flertalet andra svenska medier, ytterligare sprida budskapet om vår yttrandefrihet i avsikt att få Dawit Isaak frigiven.
Tidningen Dagen drar också sitt strå till stacken och motiverar varför:
- Till det finns både principiella skäl, att värna yttrande- och pressfriheten, och djupt humanitära, bloggar chefredaktör Elisabeth Sandlund.

Visa på det orimliga

ST har tidigare uppmärksammat Dawit Isaak i olika former, berättar chefredaktör Kjell Carnbro.
– Vi har skrivit mycket om Dawit Isaak tidigare, så vi har inga problem med att stödja det här heller, både med att publicera den här artikeln och att även bidra med det ekonomiska som man har talat om, säger Kjell Carnbro.
– Vi har även skrivit på ledarsidan en hel del. Min politiska redaktör Magnus Erixon har engagerat sig ganska hårt i det här och vi har försökt att uppmärksamma det orimliga i att fängsla en person på det här sättet utan egentligen en formell anklagelse och utan någon rättegång. Att det naturligtvis är en fråga om yttrandefrihet i högsta grad som vi tillsammans måste försöka göra något åt.
Anders Nilsson, publisher på Norrköpings Tidningar, säger till Medievärlden:
- Spontant låter det som en bra idé. Gör vi gemensam sak så skapar det större uppmärksamhet och det är bra för saken, säger Anders Nilsson, publisher på Norrköpings Tidningar.
Som flera andra ansvariga utgivare betonar han dock att han först vill läsa texten.
– Varje tidning har en egen ansvarig som måste få ta ställning till vad som ska vara med i tidningen och inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag