Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kämpar för Dawit - nu bötfälls de

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bildbyrån/Privat

Örgryte Fotboll får böta 10 000 kronor - för att supportrarna har haft en banderoll med texten: Frige Dawit Isaak. 

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd anser att budskapet är anstötligt. 

- Texten är harmlös. Vi överklagar beslutet i dag, säger Örgryte Fotbolls verksamhetschef Ulrika Rosén till Expressen.se.

Dawit Isaak är den svensk-eritranske journalist som utan rättegång har suttit fängslad i Eritrea i åtta år. Hans bror Esayas Isak är öisare och har ideellt varit involverad i klubbens verksamhet.

 - "Isso" (Esayas Isak: reds anm.) har jobbat mycket med vårt Zambiaprojekt. Vi stöttar en klubb där nere, som han har jobbat varmt för, säger Ulrika Rosén.

"Humanitärt"

 Öis-supportrarna har därför haft banderollen med texten ”Free Dawit Isaak - Imprisoned in Eritrea since 2001" uppe vid ett flertal matcher: "Frige Dawit Isaak - fängslad i Eritrea sedan 2001."

 - Dels ser vi Dawit som öisare, dels är det humanitärt. Den här frågan har engagerat människor i hela världen och oavsett vilken regering vi har haft har frågan varit på bordet. Det är inget politiskt budskap. Därför godkände vi att vår supporterklubb fick ha banderollen. De var väldigt, väldigt noggranna med att fråga, berättar Rosén.

 Klubben har också förklarat för matchdelegaterna hur man ser på banderollen och alla accepterade den – fram till dess att en nitisk delegat besökte Örgrytes hemmamatch mot Hammarby 27 juli i år.

Ställer sig frågande

 Banderollen anmäldes och nu har disciplinnämndens beslut kommit:

 Örgryte Fotboll får böta – 10 000 kronor.

 Ulrika Rosén ställer sig frågande till straffet:

 - Disciplinnämnden – jag skäms nästan för att säga det – hänvisar till kapitel 3, paragraf 17, i elitfotbollmanualen, om anstötliga texter och symboler. Supporterklubbens text är harmlös.

Överklagar

 Beslutet, som togs vid ett möte 6 oktober, kom under fredagen. I dag överklagar Örgryte.

 Expressen.se talade vid lunchtid på måndagen med Staffan Anderberg, vice ordförande i disciplinnämnden:

 - Vi ser detta som ett politiskt budskap, vilket är förbjudet, säger Anderberg.


Regering och opposition är enad i frågan, att Dawit Isaak omedelbart bör friges?

 - Vi kan inte göra värderingar i enskilda frågor, hur pass vällovligt det än är. Vi ansåg att detta var fråga om en manifestation och det är klart förbjudet. Man kan ha fullkomlig respekt för budskapet på ett personligt plan, men avsikten är att en arena inte ska vara ett forum för denna typ av åsiktsuttryck. Det ryms inte inom regelverket.


 Vad säger du om de matchdelegater som har valt att inte anmäla banderollen?

 - Var och en får göra sin egen bedömning. Vi gjorde denna bedömning enhälligt. Det var inget svårt beslut, regelverket är entydigt.

 Örgryte Fotbolls Ulrika Rosén vill vänta med att berätta hur man formulerar överklagandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.