Foto: Bildbyrån/Privat
 Foto: Bildbyrån/Privat

Kämpar för Dawit - nu bötfälls de

Publicerad
Uppdaterad
Örgryte Fotboll får böta 10 000 kronor - för att supportrarna har haft en banderoll med texten: Frige Dawit Isaak.
Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd anser att budskapet är anstötligt.
- Texten är harmlös. Vi överklagar beslutet i dag, säger Örgryte Fotbolls verksamhetschef Ulrika Rosén till Expressen.se.
Dawit Isaak är den svensk-eritranske journalist som utan rättegång har suttit fängslad i Eritrea i åtta år. Hans bror Esayas Isak är öisare och har ideellt varit involverad i klubbens verksamhet.
- "Isso" (Esayas Isak: reds anm.) har jobbat mycket med vårt Zambiaprojekt. Vi stöttar en klubb där nere, som han har jobbat varmt för, säger Ulrika Rosén.

"Humanitärt"

Öis-supportrarna har därför haft banderollen med texten ”Free Dawit Isaak - Imprisoned in Eritrea since 2001" uppe vid ett flertal matcher: "Frige Dawit Isaak - fängslad i Eritrea sedan 2001."
- Dels ser vi Dawit som öisare, dels är det humanitärt. Den här frågan har engagerat människor i hela världen och oavsett vilken regering vi har haft har frågan varit på bordet. Det är inget politiskt budskap. Därför godkände vi att vår supporterklubb fick ha banderollen. De var väldigt, väldigt noggranna med att fråga, berättar Rosén.
Klubben har också förklarat för matchdelegaterna hur man ser på banderollen och alla accepterade den – fram till dess att en nitisk delegat besökte Örgrytes hemmamatch mot Hammarby 27 juli i år.

Ställer sig frågande

Banderollen anmäldes och nu har disciplinnämndens beslut kommit:
Örgryte Fotboll får böta – 10 000 kronor.
Ulrika Rosén ställer sig frågande till straffet:
- Disciplinnämnden – jag skäms nästan för att säga det – hänvisar till kapitel 3, paragraf 17, i elitfotbollmanualen, om anstötliga texter och symboler. Supporterklubbens text är harmlös.

Överklagar

Beslutet, som togs vid ett möte 6 oktober, kom under fredagen. I dag överklagar Örgryte.
Expressen.se talade vid lunchtid på måndagen med Staffan Anderberg, vice ordförande i disciplinnämnden:
- Vi ser detta som ett politiskt budskap, vilket är förbjudet, säger Anderberg.

Regering och opposition är enad i frågan, att Dawit Isaak omedelbart bör friges?
- Vi kan inte göra värderingar i enskilda frågor, hur pass vällovligt det än är. Vi ansåg att detta var fråga om en manifestation och det är klart förbjudet. Man kan ha fullkomlig respekt för budskapet på ett personligt plan, men avsikten är att en arena inte ska vara ett forum för denna typ av åsiktsuttryck. Det ryms inte inom regelverket.

Vad säger du om de matchdelegater som har valt att inte anmäla banderollen?
- Var och en får göra sin egen bedömning. Vi gjorde denna bedömning enhälligt. Det var inget svårt beslut, regelverket är entydigt.
Örgryte Fotbolls Ulrika Rosén vill vänta med att berätta hur man formulerar överklagandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag