Kajsa Ernst. Foto: Mikael Sjöberg
Kajsa Ernst. Foto: Mikael Sjöberg

Kajsa Ernsts stöd till Dawit: "Blir förtvivlad"

Publicerad

Skådespelaren Kajsa Ernst är en av de som länge engagerat sig för Dawit Isaak – bland annat genom att medverka i en musikvideo.

Nu deltar hon i Stödföreningen Dawit Isaaks videor för att uppmärksamma hans fall.

– Jag kommer aldrig att acceptera det, säger hon om hans öde i en av filmerna.

Den fängslade journalisten Dawit Isaak tillbringade nyligen sin 50:e födelsedag i eritreanskt fängelse. Han greps i landets huvudstad Asmara 2001 och har sedan dess varken ställts inför rätta eller fått några anklagelser presenterade mot sig.

Stödföreningen Dawit Isaak släpper i höst och vinter videos med kända svenskar som är med och uppmärksammar hans fall. De en minut långa filmerna är inspelade i en cell och innehåller personliga reflektioner från de medverkande.

"Då kommer ilskan"

I dag släpps filmen med skådespelaren Kajsa Ernst, som i filmen beskriver känslan av att sitta inlåst utan någon kontakt med omvärlden.

– Jag är ensam. Det enda jag hör är min egen andning. Jag har ingen riktning, ingen tid. Bara detta slutna rum. Tanken på att aldrig veta när dörren öppnas. Känslan av att tappa konturerna. Då kommer ilskan.

Hon skriker rakt ut.

– Man blir förtvivlad. Ge upp. Ge upp. Nej jag kan inte förstå. Vill aldrig acceptera, säger Kajsa Ernst i filmen.

"Uppmärksamheten är viktigare än bröd och vatten"

I den första filmen medverkade journalisten Martin Schibbye, som själv satt fängslad i Etiopien i 438 dagar. Han talade om vikten att aldrig låta Dawit Isaak bli bortglömd.

– Uppmärksamheten är viktigare än bröd och vatten. Den håller honom vid liv. Ord förde honom till fängelset och ord kommer också att göra honom fri, säger han i videon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag