Två åklagare har tidigare granskat fallet Dawit Isaak och kommit fram till att det inte finns skäl att inleda förundersökning. Fallet togs i slutet på förra året så upp av Riksåklagaren, som redan då meddelade att man efter en granskning kommer att fatta beslut. Foto: Kalle Ahlsén
Två åklagare har tidigare granskat fallet Dawit Isaak och kommit fram till att det inte finns skäl att inleda förundersökning. Fallet togs i slutet på förra året så upp av Riksåklagaren, som redan då meddelade att man efter en granskning kommer att fatta beslut. Foto: Kalle Ahlsén

Ingen brottsutredning i fallet Dawit Isaak

Publicerad

Riksåklagaren inleder ingen brottsutredning i Sverige i fallet Dawit Isaak.

Skälet:

En utredning skulle kunna äventyra den svensk-eritreanske journalistens chanser att bli frisläppt från den fångenskap han suttit i sedan 2001.

Ännu ett avslag.

Riksåklagaren meddelade under onsdagen att man inte tänker inleda någon förundersökning kring fängslandet av den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001.

Två åklagare har tidigare granskat fallet Dawit Isaak och kommit fram till att det inte finns skäl att inleda förundersökning.

Fallet togs i slutet på förra året så upp av Riksåklagaren, som redan då meddelade att man efter en granskning kommer att fatta beslut.

Rubriceringen var bland annat brott mot mänskligheten

Rubriceringen som RÅ utgick ifrån var bland annat brott mot mänskligheten, och de misstänkta ska ha varit flera personer ur Eritreas regering.

Detta trots att Riksåklagaren konstaterar att det finns anledning att anta att det begåtts brott mot Dawit Isaak och att ett antal förutsättningar för en förundersökning finns.

Kan minska chanserna att Isaak blir fri

Däremot anser Riksåklagaren att brottet mot Dawit Isaak såvitt känt fortfarande pågår i och med hans fängsling, och att en utredning eventuellt skulle minska Isaaks chanser att bli fri.

– Intresset av att Dawit Isaak friges måste anses väga tyngre än intresset av att nu inleda en förundersökning i ärendet, säger riksåklagare Anders Perklev i ett pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag