Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon utvisas - trots varning från FN

En 44-årig kvinna väntar på att tvångsutvisas till Eritrea.
Foto: Lina Alriksson/DN

LONDON. Sverige fortsätter att utvisa flyktingar till Eritrea. Trots att många av dem som tvingas tillbaka till landet riskerar tortyr. 

- Vi manar till allra största försiktighet vad gäller tvångsutvisningar till Eritrea, säger Hanne Mathisen,  presschef på FN:s flyktingorgan.

Förra året utvisades fyra personer med tvång från Sverige till Eritrea.

 I år har ännu ingen utvisning genomförts men ett flertal planeras enligt DN.

 Migrationsverket har redan lämnat över 13 eritreaner till polisen för tvångsutvisning.

 En av dem som kommer att tvingas lämna Sverige är en 44-årig kvinna som sedan två månader tillbaka sitter i förvar i Flen.

 Till DN säger kvinnan:

 - Nu är allt mörkt. Jag vet ingenting om framtiden, säger kvinnan som flydde från Eritrea 2004 efter att hennes man gripits.

 Hon har hoppats att hennes fem barn, som nu tas om hand av släktingar, ska få uppehållstillstånd i Sverige.

 Amnesty International fördömer sedan tidigare tvångsutvisningarna från Sverige till Eritrea, där den svenske journalisten Dawit Isaak sitter fängslad sedan 2001.

 Även FN:s flyktingorgan, UNHCR, är kritiska mot utvisningar till Eritrea och publicerade tidigare i veckan ett dokument med riktlinjer för behandlingen av asylsökande eritreaner.

Utan rättegång

 Enligt UNHCR blir tvångs-utvisade ofta arresterade utan rättegång eller torterade när de kommer tillbaka till Eritrea efter att ha flytt landet.

 Enligt Oskar Ekblad, avdelingschef på Migrationsverket i Malmö, får dock allt fler eritreaner asyl.

 - Den verifierbara information som finns gör att allt färre får avslag. Vi tittar just nu på de nya rapporter som kommit, säger Ekblad till DN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.