Aung San Suu Kyi och Fredrik Reinfeldt. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Aung San Suu Kyi och Fredrik Reinfeldt.  Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Här tar Aung San Suu Kyi ställning för Dawit

Publicerad

Aung San Suu Kyi är levande historia och beviset för att även den mest hårdföra militärdiktatur kan falla.

Nu engagerar hon sig för en annan politisk fånge – Dawit Isaak.

Efter att Expressen väckt frågan hos henne höll hon ett brandtal inför statsminister Fredrik Reinfeldt om den politiske fången, som suttit inlåst i elva år i Eritrea utan rättegång.

– Den här journalisten måste behandlas som en människa, säger Aung San Suu Kyi till Expressen.

Hon har varit en av världens mest kända samvetsfångar – och ett levande på att det finns hopp även om det ser hopplöst ut. Aung San Suu Kyi har suttit i husarrest i stora delar av sitt liv men till slut gav militärdiktaturen med sig och släppte både henne och greppet om landet.

Nu sitter den före detta politiska fången i parlamentet. Hon har fått ett brev från Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om en annan samvetsfånge – Dawit Isaak – och uppenbarligen tagit intryck.

"Måste påpeka det"

När hon ställer upp på en spontan pressträff efter mötet med Fredrik Reinfeldt i Rangoon visar hon tydligt engagemang för den svenske journalisten, som suttit fängslad i elva år utan rättegång i Eritrea.

– När det handlar om mänskliga rättigheter måste det finnas en fast ståndpunkt. Den här journalisten måste först behandlas som en människa och sen måste han behandlas i enlighet med landets lagar. Om landets lagar inte håller internationell standard måste vi påpeka det, säger Aung San Suu Kyi.

– Jag vill verkligen föreslå att ni har seriösa diskussioner med de som är i position att släppa honom om vad det innebär för världen, och alla journalister, att en journalist fängslas på det här sättet.

"Bäst med samtal"

Hon står på trappan utanför sitt residens när hon håller brandtalet för Dawit Isaak. I samma hus satt hon fängslad av militärdiktaturen i 15 av drygt 20 år mellan 1989 och 2010. Samtidigt mördades, torterades och fängslades andra i oppositionen.

På frågan om hur Reinfeldt ska ”sätta press” på Eritreas regering värjer hon sig för ordet och ger i stället ett mjukare råd.

– Jag har lärt mig att det bästa är alltid att föra samtal. Om det inte går att måste du få dem att förstå vad det innebär. Folk måste förstå att ge och ta är vägen framåt i den här världen

Fredrik Reinfeldt till Expressen på plats i Burma:

– Det är klart att jag i grunden tror på hennes synsätt att man måste möta varandra men vårt dilemma är att härskaren i det här landet inte vill möta oss och har en väldigt bestämd uppfattning.

– Då är det svårt att nå fram till det som Aung San Suu Kyi sa om att hitta ett givande och tagande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag